Soha véget nem érőnek látszó harc újabb fejezete, az Apple és az Epic kapcsolatában: előbbi beijedhetett az Európai Bizottságtól és lépett.

Gábor János

2024.03.09. – Úgy tűnik, az Apple-nek nem hiányoznak további nagy büntetések, amiket az Európai Unió területén szabnak ki rá, mert visszakozik egy néhány napja komoly botrányt kiváltó döntéséből, amivel megszűntette a Epic Games Sweden AB fejlesztői fiókot. Mint írtuk, a kiadó ezt akarta használni arra, hogy az EU digitális piacokról szóló törvényének (DMA) megfelelően az Epic Games Store-t és a Fortnite-ot eljuttassa, legalább az európai iOS-eszközökre (ha már máshol nem teheti meg). Az Apple láthatóan nem talált kiskaput, amivel kint tarthatná a Fortnite kiadóját.

Forrás: Epic Games

Az ügy előzménye az, hogy az Epic a Fortnite közvetlen fizetési lehetőségével korábban megkerülte az App Store 30 százalékos platformdíját, ami a játék eltávolításához és az Epic eredeti fejlesztői fiókjának megszüntetéséhez vezetett. Az azóta hatályba lépett DMA értelmében ezt már nem teheti meg, így a közelmúltban jóváhagyta a fent írt Epic Games Sweden AB fiókot, de aztán ezt is kukázta. A játékkiadó erre úgy reagált, hogy „ez a DMA súlyos megsértése, és azt mutatja, hogy az Apple-nek nem áll szándékában valódi versenyt engedélyezni az iOS-eszközökön”, majd eljárást kezdeményezett az iPhone gyártója ellen.

Elég volt befenyíteni az Apple-t

Az Apple-Epic csörte legújabb fejleményét utóbbi tette közzé: „az Apple közölte velünk, és kötelezettséget vállalt az Európai Bizottság felé, hogy visszaállítja a fejlesztői fiókunkat. Ez erős jelzést küld a fejlesztőknek, hogy az Európai Bizottság gyorsan fog cselekedni a digitális piacokról szóló törvény végrehajtása és a kapuőrök felelősségre vonása érdekében”. A kiadó jelezte: a számára pozitív döntés hatására halad tovább a terveivel és amint tudja, elindítja az Epic Games Store-t iOS-en, ahová természetesen visszatér a Fortnite is.

Hamarosan emiatt is főhet az online játéküzemeltetők feje:

Zabáljuk az online játékkal a sávszélességet! Készen áll erre az internet?

×