Egy modder bebizonyította, hogy talán nem feltétlenül szükséges egy drága videokártya ahhoz, hogy a játékokban legyen sugárkövetés. Vagy mégis?

2024.03.08. – A sugárkövetés, avagy a ray tracing manapság igen elterjedt a játékokban, sőt – ahogy látom – a játékosok követelik is, hogy az legyen. Sugárkövetéssel ugyanis minden sokkal szebb, a grafikai élmény pedig manapság olyasmi, amiért a vaséjüket is odaadják a hardcore gamerek. A technológia azonban még mindig komoly vasat követel, csak nagy teljesítményű ray-tracing processzorral ellátott videokártyával pörgethető. Vagy nem? Nos, egy tech-modder nemrég megmutatta, hogy létezik olyan megoldás, amivel a sugárkövetés működik egy CPU-n is.

Komolyan?

A PCGamesN szerint a Konstantin Seurer nevű fejlesztő folyamatosan azon dolgozik, hogy a nyílt forráskódú Mesa grafikus könyvtár tisztán CPU-n futó, Vulkan-alapú változatát új funkciókkal egészítse ki. Az bonyolult nevű Implement VK_KHR_ray_query funkció engedélyezésével a modder elérte, hogy a sugárkövetés CPU-n fusson, amit egy klasszikus játék, a Quake 2 segítségével bizonyított. Sajnos a modder nem részletezte, hogy milyen procival érte ezt el, így nem tudjuk, hogy ez csak egy 96 magos Threadripper lapkával oldható-e meg, vagy egy szerényebb mondjuk egy Intel Core i5-14600K-val is. Bármelyik procit is választotta, nyilván van még hova fejlődni, szóval ne várjunk ettől nagy teljesítményt.

Ami a sugárkövetés minőségét illeti, csupán egy, a projekt gitlab oldalára feltöltött képből láthatjuk az eredményt,  amin jól kivehető, hogy az fps  1 kép/mp-et ért el, 34%-os CPU-kihasználtság mellett. Az is jól látható, hogy közben a GPU-nak 0%-os a kihasználtsága, szóval tényleg az egész a CPU-n fut.

Sajnos így azt sem lehet tudni, hogy miért csak 34%-on pörög a CPU, bár sok játék – különösen az ilyen régiek – nem támogatják a többmagos processzorok extra magjainak használatát. Bárhogy is legyen, nyilvánvaló, hogy még hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy a játékokban a sugárkövetés kizárólag CPU segítségével legyen elérhető. De amint látható, lehetséges, ami elég durva.

Persze ha valóban jó sugárkövetési élményre vágysz, egyelőre jobban jársz mondjuk egy Nvidia GeForce RTX 4070 Superrel vagy RTX 4080 Superrel. Tudjuk, tudjuk, drága, dehát valamit valamiért.

Ezt láttad?

Búcsú Akira Toriyamától – A legendás Dragon Ball atyja és öröksége

×