Voltak olyan időszakok, amikor a vezeték nélküli fejhallgatók egyet jelentettek a lassú, használhatatlan kapcsolattal. Egy ideje azonban más a helyzet.

2024.03.08. – Az elmúlt években egyre nagyobb teret kérnek maguknak a vezeték nélküli perifériák. Az egereknél már sokan elfogadták a korszakváltást, ám a fejhallgatóknál még érezhetően nagyobb az ellenállás. Sokak szemében, teljesen jogosan a lassan felcsatlakozó, érezhető hangkéséssel járó fejhallgatók képe rajzolódik ki. Korábban, a Bluetooth korlátai közé szorítva valóban ez lehetett sokak tapasztalata. Régebben csupán a kényelmet szolgálták a Wireless verziók, rengeteg hátránnyal karöltve. A 2020-as évek elejére azonban eljutottunk odáig, hogy szinte már semmilyen módon nem esik csorba a felhasználói élményen, ha vezeték nélkül szeretnénk tartalmat fogyasztani, sőt játszani vagy akár versenyezni. Rengeteg gyártó jelentkezett a népszerű, gamer fejhallgatói Wireless variánsával.

A felár egyelőre nagyobb, mint amit az egerek esetében figyelhetünk meg, ám néhány példányt már a lélektani határok (30, 60, 100 ezer forint) körül is ki lehet fogni. A gyártók rádiós, “RF” megoldásai itt is a 2.4 gigahertzes frekvenciasávban mozognak, ám nem egy konkrét szabvány keretei között, mely némileg szabad kezet ad a fejlesztésnek. Ahogy az egereknél, úgy a fejhallgatóknál a gyártók megoldásai arra is odafigyelnek, hogy ne olyan csatornát használjanak, melyek túl vannak terhelve. A felhozatalból a Tom’s Hardware választotta ki az általuk legjobbnak ítélt fejhallgatókat. A legdrágábbtól indulunk, ám a végén kiderül, hogy az első fejhallgatóhoz képest hatod áron is találunk teljesen használható alternatívát.

Nézzük is, hogy melyek a legütősebb vezeték nélküli fejhallgatók!

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless – A prémium fejhallgató

Logitech vezeték nélküli fejhallgató

A SteelSeries hosszú évek óta képviselteti magát a perifériás szegmensben. Az egerek terén sokan éreznek némi lemaradást, de a billentyűzeteik és a fejhallgatóik terén nem sok kritika érheti őket. Nincs ez másképp a Nova Pro Wireless esetében sem. A lagmentes hangtovábbítás tehát adott, ám ezt megfejeli a gyártó még extra Bluetooth kapcsolattal is. Ha ez nem lenne elég, akkor pedig az akkumulátorát is pillanatok alatt lehet cserélgetni, ha még tölteni sem lenne idő. Az anyaghasználat szintén példás. Az árcédula azonban ezeknek megfelelően borsos, de a maximalisták is elégedettek lehetnek.

Corsair Virtuoso RGB Wireless XT – A mindenes

Logitech vezeték nélküli fejhallgató

Szintén nem az olcsó fejhallgatók listáját erősíti a fejhallgató, de a tudás itt sem elhanyagolható. Képes akár egyszerre a gépre és a telefonra is csatlakozni, melynek segítségével pillanatok alatt átválthatunk akár egy telefonhívásra is. Ennek megfelelően a lagmentes RF kapcsolat mellett a Bluetooth itt is opció lehet. A leggyengébb pontja az akkumulátor lehet, ám két készülékre való csatlakoztatás esetén is könnyedén bír 2-3 napot.

HyperX Cloud III Wireless – A lemeríthetetlen, régi ismerős

Logitech vezeték nélküli fejhallgató

A HyperX Cloud III szériát senkinek nem kell bemutatni, az elődök is roppant népszerűek voltak. Sokak szerint az egyik legkényelmesebb vezeték nélküléli fejhallgató, amit manapság vásárolni lehet, ám itt már több hátrányba is ütközhetünk. A Bluetooth kapcsolat és a 3.5 milliméteres jack hiányának köszönhetően csak a hozzá adott usb vevővel tud kommunikálni, azaz telefonnal nem igazán kompatibilis. Ha azonban csak számítógéphez, gamingre vásárolnánk, akkor remek opció lehet. Az akkumulátor és a készenléti idő több, mint pazar, akár 120 órát is kibírhat egyetlen töltéssel a fejhallgató.

Logitech G435 – Az ár-érték bajnok

Logitech vezeték nélküli fejhallgató

A fenti fejhallgatókért sok esetben 55-100 ezer forintot is ki kell csengetni, ám ez nem jelenti azt, hogy olcsóbban ne lehetne vezeték nélküli fejhallgatót kapni. A Logitech G435 alacsony ára ellenére is remek, lag-mentes vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik, mindezt pedig még Bluetooth csatlakozással is megfejelték. Lehet, hogy az anyaghasználat és a hangminőség nem teljesen olyan, mint az ötször ennyibe kerülő fejes esetében, lehet, hogy az akksi sem bírja olyan sokáig, ám ár-érték arányban nem sok ellenfele lehet a piacon. Rengetegszer megtalálhatjuk a lélektani, 20 ezer forintos ár alatt, mellyel nem igazán lehet versenyezni.

Ezt láttad már?

Zabáljuk az online játékkal a sávszélességet! Készen áll erre az internet?

×