Több 10 millió forintot csaltak ki Revolut számlákról a napokban. A cég nem hajlandó visszafizetni a kárt, cserébe erősít a kibervédelmen.

2024.03.07. –  A londoni székhelyű neobank több mint 30 millió felhasználónak kínálja szolgáltatásait, legyenek azok civil emberek, vagy vállalkozások. A banki szolgáltatásokon kívül valutaváltást, betéti és hitelkártyákat, tőzsdei kereskedést és még kriptot is kínálnak. A cégnek azonban figyelmeztetést kellett kiadnia a napokban az ügyfeleinek, miután nemrégiben több százezer fontot csaltak ki néhány számláról.

A pénzt két üzleti számláról lopták el jogosulatlan hozzáféréssel, a pénzt a számlákról levették, és HSBC számlákra utalták, mielőtt a Revolut észlelhette volna a jogsértést. Az egyik számláról 165 000 (76 millió forint) fontot vettek le, ami gyakorlatilag a vállalkozást instant a csőd szélére sodorta. A másik szabálysértésnél 40 000 fontot loptak el mindössze 10 perc alatt…

Ráadásul segítséget sem kapnak

A pénzt a Revolut nem fizeti vissza az ügyfeleknek

közölte a bank, mivel mindegyik esetben éles volt a többfaktoros hitelesítés, a csalók pedig a számlatulajdonosok „segítségével” jutottak a pénzhez. A jövőben azonban ettől függetlenül meg fogják erősíteni kiberbiztonsági rendszerüket. A 165 000 fontot bukó üzlet vezetője elmondta, magánszámon hívta valaki, aki állítólag a Revolut csalásvédelmi csapatának tagjának adta ki magát.

revolut

„A hívó azt mondja, hogy a Revolut csalásvédelmi csapatától keresnek, majd elmagyarázta, hogy gyanús tranzakciók történtek a számlámon. Kezdetben sok kérdést tettek fel arról, hogy valaki hozzáférhetett-e a számlához. Később pedig folyamatosan továbbítottak a cég különböző „osztályaira”.” A csavar ez után érkezett, a „Revolut” e-mail formájában küldött az üzletembernek egy linket, miszerint ismeretlen bejelentkezés történt, erősítse meg, hogy az tényleg a tulajdonos műve. Nos, a csalók itt annyit kértek a naív számlatulajdonostól, hogy válaszoljon „kérelem letiltása” opcióval az üzenetre. Ez egy SMS-ben küldött biztonsági kódot eredményezett, amit a kamu Revolut munkatársak elkértek, hogy vissza tudják állítani a tulajdonos biztonsági adatait. Innentől kezdve a tulajt megnyugtatták, hogy hátra dőlhet, ők minden mást intéznek. Így is lett, pikk-pakk elintézték a tolvajok, hogy semmi se maradjon a számlán. Ami viszont furcsa, hogy egy selfie is kell a Revolutba történő belépéshez, amit mind a mai napig nem ért senki, hogy hogyan abszolváltak a csalók.

Egy szó, mint száz, a Revolut hamarosan szorítani fog a nadrágszíjon, ha kibervédelemről van szó, ám ettől még nem fog segíteni azoknak, akik gyakorlatilag közreműködtek abban, hogy átverjék őket.

Ezt olvastad már?

Megjelentek a STALKER játékok Xboxra + mutattak egy csomó új játékot az Xbox-eseményen

×