Kiderült, mik azok a kártyák, amiket a Steam felhasználók körében legtöbbet pörgetnek. Az RTX 4090 hasít, míg az AMD nagyot hasal.

2024.03.07. – Amikor grafikus kártyákról van szó, az emberek még mindig elsőre az Nvidiára asszociálnak, mintsem az AMD-re, holott utóbbi az elmúlt években igencsak komoly anyagokat pakolt az asztalra. Sőt, ha azt vesszük, ár-érték arányban sokszor jobban is szoktak dörmögni az RX-kártyák. Ott van példának okáért az új RX 7800 XT, ami tényleg fantasztikus teljesítményt tud felmutatni az emészthető árcédulája mellé. A Steam statisztikák viszont még mindig azt mutatják, hogy az emberek inkább az Nvidia felé fordulnak, ha grafikus kártyát terveznek vásárolni.

Lemérték, az AMD szenved

Az nem is kérdés, hogy jelenleg az Nvidia RTX 4090 a legcombosabb kártyája a piacnak. Így azok a Steam felhasználók, akik megengedhetik maguknak, ezzel a kütyüvel turbózzák fel vasaikat otthon. Ami azonban figyelemre méltó, hogy az Nvidiának sikerült nagyobb piaci részesedést kiharcolnia ezzel a kb. 1600 dolláros (itthon sajnos drágább, inkább 800-900 ezer forint környékén osztják) kártyával, mint az AMD bármely versenylehetőségével.

A PCGamesN Steam Hardware Survey (2024. február) elemzése nyomán derült ki az AMD elkeserítő helyzete. A Valve szerint az RTX 4090 a platformján található összes grafikus kártya 0,88%-át teszi ki, míg az AMD legnépszerűbb pixelnyomója, a csaknem hét éves RX 580 csak 0,83%-ot fed le. Míg az „AMD Radeon Graphics” és az „AMD Radeon(TM) Graphics” általános listája együttesen 2,75%-ot tud felmutatni, ezek nem a különálló grafikus kártyákra vonatkoznak, hanem a laptopokban és néhány asztali CPU-ban található iGPU-kat jelentik. Az „AMD Radeon Graphics (RADV VANGOGH)” (más néven Steam Deck) 0,15%-os növekedését leszámítva a Steam Hardware felmérésben szereplő összes AMD GPU népszerűsége vagy csökkent, vagy stagnált.

steam

Egy RTX 2080-as

A Radeon RX 7000-es sorozat számtalan árengedménye és új kiadása ellenére az egyetlen jelenlegi generációs AMD grafikus kártya, ami fel tudott kerülni a listára, az RX 7900 XTX, viszont ez is csupán 0,34%-os részesedéssel. Eközben minden RTX 40 sorozatú kártya, kivéve az RTX 4080-at és a közelmúltban megjelent Super változatokat, népszerűbbnek bizonyulnak, mint az AMD bajnoka, az RX 580.

Úgy fest tehát, hogy összességében nem gond az embereknek, hogy mélyen a zsebükbe nyuljanak, ha az eredmény egy bivalyerős PC. Na meg mind tudjuk, hogy a DLSS 3 és a Ray tracing mennyire divatosak manapság…

Ezt olvastad már?

Hamarosan a legjobb PS-exkluzív is megjelenhet PC-re

×