Megugrott a Linux aránya a használatban lévő asztali operációs rendszerek között, és bár így sincsenek sokan, azért elég érdekes a változás.

Gábor János

2024.03.06. – A saját arányukhoz képest nagyon megugrott az utóbbi hónapokban az asztali Linux operációs rendszert használók száma, és ez minimum figyelmeztető jel – kérdés, hogy kinek: a többi usernek, vagy a konkurencia fejlesztőinek? Bár az utóbbi hónapok előretörése jelentős, a megelőző évek tendenciái alapján annyira nem meglepő. Az asztali Linux felhasználók száma az utóbbi években fokozatosan, de stabilan növekedett. Mivel a különböző források eltérő mérési módszereket alkalmaznak és a piaci részesedés mérése platformonként eltér, a pontos növekedési ütemet nehéz megbecsülni. Elmondható ugyanakkor, hogy az asztali Linux piaci részesedése 2017 és 2023 között 2,86 százalékról 3,92 százalékra emelkedett, ami 37 százalékos növekedés.

Még ehhez viszonyítva sem semmi az, ahogy az utóbbi hónapokban kilőtt.

Így jött fel a Linux

Megint csak egyedi mérést alkalmaz (szóval a fenti számoktól valamelyest eltér), de a StatCounter azt írja, a 2023-as 2,7-2,9 százalékos stagnálás után novemberben 3,22 százalékra ugrott az ingyenes rendszer részesedése és három hónap leforgása alatt, 2024 februárjáig 4,03 százalékig száguldott. A Linux mellett Windows, OS X, Chrome OS, Egyéb és Ismeretlen operációs rendszerek arányát mérő oldal adatai alapján arra lehet következtetni, hogy az Apple felhasználói hűtlenkednek, mert az OS X részesedése ugyanebben az időszakban 21 százalékról 15,42 százalékig zuhant, miközben a Linux mellett javította a jelenlétét az asztali rendszereken a Windows is, 69-ről 72,17 százalékra.

Source: StatCounter Global Stats – OS Market Share

Bár szervereken sokkal közkedveltebb, a Linux asztali körülmények között is hálás jószág. Okkal növeli a népszerűségét a nyílt forráskód, ami gyors hibajavításokat tesz lehetővé, és a konkurenciához képest elég nagyfokú testreszabhatóságot enged. A felhasználói a Windows-zal, de még az macOS-sal szemben is stabilabbnak, biztonságosabbnak és megbízhatóbbnak tartják, ráadásul hatékonyabban kihasználja a hardver tulajdonságait. És nem mellesleg ingyenes, ugyebár.

Amúgy többnyire ilyen géppel nyomjuk mostanában:

Ilyen egy átlagos gamer PC 2024 márciusában – Ismét borult minden?

×