Az RTX 16 szériás Nvidia kártyák nagy népszerűségnek örvendenek az alsóbb kategóriában. Úgy tűnik, hogy már nem sokáig élvezhetik ezt.

2024.03.05. – Nem titok, hogy a januári időszak kifejezetten izgalmas volt videokártya szempontból. Ekkor debütált a 3 SUPER kártya az Nvidia jóvoltából, de az AMD sem pihent. Piacra dobtak egy 16 GB memóriával felvértezett RX 7600 XT kártyát is. Ezt követően pedig februárban az RX 7900 GRE változata is világhódító útjára indulhatott, immáron hazánkban is megtalálhatjuk, az egykor csak Kínában elérhető variánst. Külön bejelentést nem kapott, ám az RTX 3050 gyengített változatára is le lehet már csapni, ha valaki megelégszik annak teljesítménnyel.

Az elmúlt egy évben az alsó kategóriában három Nvidia kártyát találhattunk meg. Az RTX 3050 8 GB-os változatát, illetve két, GTX 16-os kártyát. Hazánkban is népszerű volt a GTX 1650, a GTX 1630-at azonban maximum média PC-kbe választották néhányan. Ahogy azonban azt sejteni lehetett, az RTX 3050 6 GB-os változata átrendezheti ezeket az erőviszonyokat. Kellő lemaradásban van az eredeti változathoz képest, ám a GTX 1650 erejét így is tudja hozni, a 1630-ról nem is beszélve. Éppen ezért nem is lepődött meg senki, amikor decemberben felmerült a pletyka, hogy két, olcsó kártya forgalmazását is beszüntetheti az Nvidia.

A partnerek már nem is kapnak az Nvidia olcsó kártyáiból, hamar elfogyhat a készlet

A Videocardz és az Board Channels korábban már többször megbízható információi alapján igen csak úgy tűnik 2024 első felében megszűnhet a GTX16 modellek forgalmazása. Ez hazánkra vonatkoztatva a GTX 1650 és GTX 1630 modelleket érintheti. Néhány GTX 1660 Super kapható még itthon is, ám azok gyártását korábban már hivatalosan is leállította az Nvidia. Az Nvidia roadmapján, jövőbeli tervezetein sem szerepelnek már ezek a kártyák, a gyártók sem kaptak belőle már szállítmányokat az elmúlt hónapokban.

A GTX 1650 jelenleg az alsó kategória első számú modellje, talán még hazánkban is. Nem véletlen, hogy a Steam dobogójára is felért néhány hónapja. A GTX 1630 egy fokkal felejthetőbb kártya, ám több média PC-be ez került az árcédula miatt. Ha ilyen kártyák után nézelődtél, akkor érdemes lehet lecsapni az utolsó példányokra, hiszen újabb raktárkészlet nem várható már ezekből, az elemzők szerint akár már 1-3 hónapon belül elfogyhatnak a még bontatlan példányok.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Újonc is érkezett: íme az ultimate videokártya ranglista 2024 márciusában

 

×