Megtörténhet, hogy egyik pillanatról a másikra nem tudsz RCS üzenetet küldeni Android telefonról. Rossz hírünk van: így is marad.

Gábor János

2024.03.05. – Csúnyán elbánt a Google az RCS üzenetküldéssel azokon az Android rendszerű telefonokon, amelyeket nem hivatalos funkciók kihasználása érdekében megbütyköltek. Ha neked is ilyen készüléked van, alighanem ugrott az online alapú SMS-MMS-ezés, írja a The Verge. A portálnak olvasók igazolták vissza, hogy a „rootolt” (nagyjából: nem gyári jogosultságokkal rendelkező) készülékek, amelyekkel szélesebb körű módosításokat lehet végrehajtani a rendszeren, többé nem működnek megfelelően.

A HVG arra következtet, hogy a Google megorrolt a telefonok rootolásáért, hiszen ilyen módosítás után nem lehet megfelelő biztonsági garanciákat vállalni, így megfosztotta a jogosulatlan hozzáféréssel rendelkező felhasználókat az internetalapú (ingyenes) SMS-ezést biztosító RCS-funkciótól. Az online üzengetésnek technikailag annyi: rootolt telefon sem küldeni, sem fogadni nem lehet RCS üzenetet. Valahogy így néz ki a csodás végeredmény:

A The Verge-nek a Google lényegében visszaigazolta a tiltás tényét azzal, hogy a rootolás nem összeegyeztethető az irányelveivel, már csak azért sem, mert szélesre tárja a kaput a rosszindulatú tartalmak előtt. Éppen ezért a feltört telefonok tulajdonosai feltehetőleg fizetési alkalmazásokat, így a Google Pay/Walletet sem tudják megfelelően futtatni a készülékükön.

„A Google számos megoldást váltogat annak érdekében, hogy az Android-felhasználók megfelelően kommunikálhassanak – és azok az eszközök, amelyek esetleg nem férnek hozzá egy kommunikációs protokollhoz, mindig legalább egy másik elérhető lesz” – magyarázta Ivy Hunt szóvivő. „Ebben az esetben azok a felhasználók, akik nem tudják használni az RCS-t, továbbra is hozzáférnek az SMS és MMS üzenetküldéshez” – fűzte hozzá, egyértelművé téve, hogy rootolt telefonnal sem vágnak el senkit a külvilágtól, de az online üzengetésnek számukra biztos, hogy vége van.

És ezt láttad már?

A te sulidban se lehet mobilt használni? – Pedig lehet, hogy kellene

×