Érdekes áttöréssel jelentkezett a Pennsylvaniai Egyetem kutatói csapata. Létrehoztak egy olyan processzort, aminek alapja a fény, s így feltörhetetlen.

2024.02.21. – A tudósok úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban rendesen ráfeküdtek a fénnyel történő kísérletezésre. Pár napja írtunk arról, hogy kínai kutatóknak sikerült lelassítaniuk a fényt, ami hosszútávon az informatika fejlődésében lesz hasznosítható. Az új módszer az elektromágnesesen indukált transzparenciára (EIT) épül, ami a vákuumban lévő átlátszatlan gázokat átlátszóvá változtatja. Így tehát a gázon áthalad a lézer, azonban közben lassítja is azt. A folyamat során továbbá fény és az energia egy része is elvész. Hogy csökkentsék ezt a fajta a veszteséget, az EIT néhány alapelvére építve létrehoztak egy új anyagot a fény lassítására. Ez egy úgynevezett „metafelület” lett, ami azt jelenti, hogy nincsen ehhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyag a természetben. Cserébe a speciális anyagon áthaladó fény 10000-szer lett lassabb, mint normál környezetben lett volna.

A fény útja

Azt hinné az ember, hogy a mai szuperszámítógépek már jócskán a 20-30 évvel ezelőtti technológiai szint előtt járnak. S míg teljesítményben ez igaz is, az alapelvek még mindig az 1960-ban meghatározott standardok. A mesterséges intelligencia megjelenése miatt azonban egyre nagyobb számítási kapacitásra van szükség, amit a mai gépek csak úgy tudnak kiszolgálni, ha jelentősen megnő az energiafelhasználásuk. Nader Enghata, a Pennsylvaniai Egyetem tudósa ezért csapatával egy teljesen új processzor kifejlesztésébe kezdett – írja az Interesting Engineering nyomán a HVG.

A tervezett szilícium-fotonikus (silicon-photonic, SiPh) chipek, bármennyire is furcsa, de fény segítségével végeznek matematikai számításokat. Az eszközökben található szilícium segíti a skálázhatóságot, míg a fény a világ jelenlegi leggyorsabb adatátvitelét biztosítja. A kutatók célja egyébként egy olyan ketyere létrehozása volt, ami képes vektor-mátrix szorzást végezni. Ez egy olyan elterjedt számítási módszer, amit neurális hálózatok működtetésére és fejlesztésére használnak.

fény

Samsung NAND chipek, ilyenek kerülnek az SSD-kre is

És, hogy mitől válik „feltörhetetlenné” a processzor? A kutatók úgy tervezték az eszközt, hogy a fény csak egy irányba tudjon terjedni, s mivel nincsen szükség arra, hogy az adatokat memóriában tárolja, nincs is behatolási pontja.

A szakemberek úgy gondolják, hogy az újfajta chip leválthatja a jelenleg használt grafikus processzorokat, amik a mesterséges intelligenciák betanítására és fejlesztésére szolgálnak jelenleg.

Ezt olvastad már?

Így lehet értelme? – A hackelt PS Portal PSP címeket is képes futtatni

×