Az Apple mint egy csodamágus egy varázsütésre duplájára növelte az iPhone 15 akkumulátor üzemidejét.


Bódi Dániel

2024.02.21. – Váratlanul duplájára nőtt az iPhone 15 akksijának élettartama – szúrta ki a HWSW az Apple terméktámogatási oldalán frissített adatokat, ahol a korábbinál jóval magasabb értékre változott ez a paraméter. Az iPhone-ok akkumulátora normál körülmények között az eredeti kapacitás legalább 80%-át el kell hogy érjék bizonyos töltési ciklust követően is. Ez eddig egységesen 500 ciklust jelentett az összes Apple telefonnál, az iPhone 15-ös modelleknél viszont 1000 ciklusra változott ez a szám.

A portál szerint az Apple azért változtathatta meg ezt az értéket, mert a készüléket a bemutatója után valós használati körülményeknek megfelelő teszteknek is alávetették, melyeken az eredetileg feltüntetettnél jelentősen jobb eredményeket ért el. A cupertinói vállalat ezért figyelmeztetett, hogy más modellek esetében is újrakalkulálják az akkumulátor üzemidejének várható élettartamát – és könnyen elképzelhető, hogy ugyancsak jobb értékeket kapnak.

A HWSW azonban arra is rámutat, hogy az EU jelenleg arra próbálja ösztönözni a gyártókat, hogy az elektronikai hulladék csökkentése érdekében jobb élettartamú eszközöket gyártsanak. Könnyen előfordulhat, hogy az Apple valójában csak azért kozmetikázott ennyire látványosan az iPhone 15 akkumulátorjának értékeivel, hogy az megfeleljen az Uniós törekvéseknek – amely részeként jövő nyártól a nagyobb háztartási gépekhez és televíziókhoz hasonlóan egyebek melett az okostelefonok is energiacímkével lesznek ellátva, melyeknél már a legrosszabb hatékonyságot jelző kategória esetén is minimum 800 töltési ciklusig kell tartania az akkumulátornak az újkori kapacitás legalább 80%-át.

Ezt is olvasd el:

A menőség szimbóluma – Ezért hiszi valaki többnek magát attól, hogy iPhone-ja van

 

×