A fantasyk, animék, képregények és videójátékok népszerűbbek, mint valaha, ahogy a cosplay is.

A fantasyk, animék, képregények és videójátékok népszerűbbek, mint valaha, ahogy a cosplay is. Nem csoda tehát, ha az ezek rajongóit összegyűjtő conokból is egyre több van – immár Magyarországon is. A legnépszerűbbek, mint a MondoCon és a Budapest Comic Con sok ezer embert vonzanak évről évre – épp ezért nemcsak jelmezünkkel érdemes felkészülni, ha ki akarunk látogatni ezekre!

Nézzük, hogy mi mindent célszerű átgondolni vagy éppen tudatosítani magunkban, ha ezeken a rendezvényeken már nem szeretnénk mást tenni, csak átadni magunkat a gondtalan szórakozásnak!

Készítsünk érkezési és parkolási tervet!

Vidékről, esetleg határon túlról érkezünk kocsival? Biztosak lehetünk benne, hogy nem mi leszünk az egyetlenek, így készüljünk fel rá, hogy a nagy tömeg miatt nehezen találunk majd helyet az autónak – még akkor is, ha a rendezvény helyszínén egyébként van garázs vagy parkoló. Utóbbi esetben a rendezvénybiztosítás segítségünkre lehet az eligazodásnál és a biztonságos parkolásnál. A legjobb azonban, ha a járművet letesszük valamelyik P+R parkolóban, onnan pedig tömegközlekedéssel közelítjük meg a helyszínt.

Akkor is érdemes előre felkészülni, ha eleve tömegközlekedéssel érkezünk: vegyük meg előre a jegyet vagy bérletet és tervezzük meg az útvonalat! Ne csak az utazás idejével kalkuláljunk: a beengedés, a belépők ellenőrzése és a ruhatár is sok időbe telhet egy ilyen nagy rendezvény esetén. Ha pedig ezzel nem számolunk, könnyen lemaradhatunk a minket érdeklő programokról!

Ismerjük meg a programokat!

Ha már programok: a conok egyik legizgalmasabb része, hogy mindig belefutunk valami újdonságba vagy érdekességbe. Legyen szó egy szemkápráztató jelmezről, egy izgalmas előadásról, vagy épp egy spontán kialakuló beszélgetésről azokkal, akiknek hasonló az érdeklődési körük, mint nekünk. Érdemes azonban előre felkészülni és alaposan átböngészni az esemény programját – különben utólag bánkódhatunk, hogy elmulasztottunk az egyik kedvenc színészünket vagy a jelmezversenyt!

A rendezők általában előzetesen nyilvánossá teszik a részletes programot, a helyszínen pedig jellemzően elérhetőek programfüzetek is – de a hostesseknél, a szervezőknél és a rendezvénybiztosítást végző szakembereknél is bátran érdeklődhetünk! Jelöljük be, mi az, amin mindenképpen részt akarunk venni, és ennek megfelelően alakítsuk az időbeosztásunkat! A legjobb, ha több programpontot is kiválasztunk, de adjunk időt magunknak arra is, hogy elveszhessünk a con színes kavalkádjában! Ne osszuk be előre minden percünket, mert könnyen lehet, hogy így épp a legjobb, spontán élményekről maradunk le!

Készüljünk étellel és itallal!

Egy conon repül az idő, és észre se vesszük, hogy már órák óta nem ettünk és ittunk – épp ezért figyeljünk oda erre! Különösen a rendszeres folyadékbevitel fontos, főleg akkor, ha mi magunk is beöltözünk, a nehéz jelmezekben folyamatosan mozogva ugyanis könnyen kiszáradhatunk!

Egy ilyen rendezvényen persze mindig van büfé és általában valamilyen meleg étkezésre is biztosítanak lehetőséget. Előfordulhat viszont, hogy nem találunk kedvünkre való harapnivalót – ennek a veszélye fennállhat például akkor, ha valamilyen különleges diétát követünk vagy ha ételérzékenységünk van. Ilyen esetben mindenképpen érdemes előre készülni és otthonról hozni enni- és innivalót!

Ha csoportként regisztrálunk, spórolhatunk!

Barátainkkal, családunkkal, esetleg kedvenc hősünk rajongói klubjának tagjaként érkezünk a conra? Regisztráljunk csoportként, így ugyanis a legtöbb esetben sokat spótolhatunk: a conok többségén elérhetőek csoportos jegyek, amelyeknek az ára kedvezőbb, mintha egyenként váltanánk belépőt. Így könnyebben és egyszerűbben is juthatunk be ismerőseinkkel együtt!

Készüljünk fel arra, hogy jelmezünk megadja magát!

Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is romlik. Ez azonban nem állhatja útját annak, hogy jól érezzük magunkat! Ha már több órát áldoztunk jelemzünk elkészítésére és tökéletesítésére, ne bízzuk a véletlenre annak sikerét – egy vétlen baleset, megbotlás, elszakadó anyag vagy leváló ragasztó nem ronthatja el a cosplay-élményt!

Hogy ez valóban így legyen, készüljünk előre: vigyünk magukkal néhány alap dolgot, amivel az egyszerűbb hibákat könnyedén, a helyszínen helyrehozhatjuk. Táskánkban mindenképpen legyen ragasztó, ragasztószalag, gemkapocs, tű és cérna, tűzőgép és biztosítőtű, illetve bármi, amire még szükségünk lehet!

Egy con életre szóló élményt nyújt, nem hiába növekszik évről évre a résztvevők száma. Csak néhány apró előkészületet kell tennünk, cserébe mi is önfeledten szórakozhassunk a hozzánk hasonló fantasy- és kérpegényrajongók, valamint gamerek társaságában!

×