Az Easter Eggeket nem csak videojátékokban találhatjuk meg. A hardver- és komponensgyártók is előszeretettel rejtenek el jeleket. Az AMD is.

2024.02.10. – Az eredeti AMD Athlon (vagy más néven Athlon Classic) 1999-ben jelent meg a piacon. Kódneve „K7” volt, sokak számára ebben az elnevezés lehet az, ami igazán ismerős. Tokozásilag kezdetben a Slot A szabványt használta, később áttért a cég a Socket A formátumra. Ebben a processzorban debütált a méltán híres 3DNowEx utasításkészlet is. Az Athlon az Alpha EV6 buszra épül és támogatja a többprocesszoros üzemmódot. A széria kifejezetten sikeres volt, hiszen később az Athlon XP processzorok rengeteg hazai PC-ben is megfordultak.

Legyen szó akár szoftverfejlesztőkről, akár hardverfejlesztőkről az Easter Eggek már akkoriban is nagy hagyománynak örvendtek. Videojátékokban, hardverekben vagy épp filmekben „easter eggnek” – magyarul húsvéti tojásnak – hívják az apró, szándékosan elrejtett és nehezen megtalálható, gyakran mulatságos utalásokat, jeleket. Találkozhatunk ezekkel a Windowsban, de akár egy periféria nyomtatott áramkörén is felbukkanhat egy-egy rejtett üzenet. Úgy tűnik, hogy az AMD sem vetette meg ezeket, a napokban sikerült kiszúrni az egyik K7 processzoron elrejtett Easter Egget.

Közel 25 év után vették észre az AMD K7 elrejtett jeleit

Az AMD a K7 Pluto felső, fém rétegében két különös jelet is kiszúrtak néhány napja. Jól látható laikus szemmel is a fenti képeken, hogy Texas térképét és egy Revolvert ábrázolnak ezek az elrejtett utalások. Szerencsére a megoldásra sem kellett sokat várni. A bejegyzés szerzője szerint a processzorok későbbi kódnevei és a fenti szimbólumok is Sir Bartonra, az amerikai telivér versenylóra utalnak, a Pluto processzort követő kódnevek ( Thoroughbred, Barton stb.) pedig szinten erre a történetre utalnak. Nem zárja ki, hogy túl sokat látott bele a jelekbe, hiszen az AMD főhadiszállását Texasban találhatjuk, ezért lehetséges, hogy a cég mindössze erre akart utalni a szimbólumokkal. Érdekes mindenesetre, hogy még 25 év után is rejtenek titkokat a régi hardverek, komponensek.

Forrás: TechSpot

Ha gyorsítanála Windowson:

Döcög a Windows? – Itt a hivatalos app, ami felpörgeti

×