A következő telefontok-kisokosban rávilágítunk az extra tartozékok jelentőségére, és megmutatjuk, hogy milyen szempontok szerint célszerű választani közülük.

Amióta az okostelefonok személyi asszisztensként segítenek a mindennapok megszervezésében, különösen nagy jelentőséget tulajdonítunk nekik. Ebből adódóan akár több százezreket képesek vagyunk kifizetni a számunkra ideális típusért cserébe, a tartozékok kapcsán mégis hajlamosak vagyunk a spórolásra. Pedig egy jól megválasztott telefontok rengeteget segíthet a készülék élettartamának meghosszabbításában, miközben a borsos szervizdíjaktól is megóvhat. A következő telefontok-kisokosban rávilágítunk az extra tartozékok jelentőségére, és megmutatjuk, hogy milyen szempontok szerint célszerű választani közülük.

Miért elengedhetetlen a telefontok használata?

Vannak, akiknek fáradságot okoz a keresgélés, és vannak, akik esztétikai vagy funkcionális okok miatt beszélik le magukat egy telefontok megvásárlásáról. Manapság pedig nem sok olyan felhasználói igény létezik, amire ne létezne egy ideális verzió, ezért több szempontból sem érdemes lemondani az extra biztonságról.

Tekintve, hogy az okostelefonunkat már mindenhova magunkkal visszük a strandtól a mellékhelyiségig, számos veszélyforrásnak tesszük ki. Az esetleges vízkároktól kezdve (beázás, elázás, stb.), a véletlenül elejtettem, leejtettem, nekiütöttem típusú helyzetekig bármi megtörténhet, amelyeknek a drága javítási költségeit csak akkor ússzuk meg, hogyha Fortuna aznap a kegyeibe fogadott minket.

Tehát arra a kérdésre, hogy miért elengedhetetlen a mobiltokok használata, a legegyszerűbb szintén egy kérdéssel válaszolni: ha fontos a telefonunk, miért ne szeretnénk megóvni? Amennyiben ugyanis sikerül megfelelően dönteni az egyik vagy másik telefontok mellett, részben, de akár teljesen is elkerülhetjük a kijelző berepedésével vagy a mobil egyéb meghibásodásával járó kellemetlenségeket.

Hogyan érdemes telefontokot választani?

Napjainkban a lehetőségek végtelen tárháza fogad minket, hogyha telefontokot szeretnénk vásárolni. Ezért, ha nem szeretnénk elvenni a kedvünket az órákig tartó keresgéléssel, érdemes az alapján dönteni, hogyan használjuk a telefont és milyen megpróbáltatásoknak tesszük ki a készüléket egy átlagos napon.

Választás anyagtípus szerint

A minőségi tokokról általánosságban mind elmondhatjuk, hogy ütésálló anyagokból készülnek és két rétegben, egy kemény belső, illetve egy puha belső résszel védik a mobilunkat. Kialakításuknak köszönhetően a két réteg két különböző módon funkcionál, tehát, amíg a merev keret a külső fizikai sérülésekkel veszi fel a harcot, addig a belső bélés a készülék működését óvja. Azonban, ha csak ebben a tekintetben vadásszuk a nekünk tökéletes tokot, hamar elveszünk a kínálatban. Ilyenkor a különböző anyagtípusok szerint ajánlott tovább mérlegelni, hiszen mindenkinek más-más megoldás lesz komfortos és praktikus a mindennapi használat során.

Ilyen módon dönthetünk az alacsonyabb árkategóriás és kifejezetten rugalmas szilikontokok mellett – amelyeknek matt változataikkal a csúszásmentességet is biztosíthatjuk -, de azoknak egy speciális fajtáját, a TPU-tokokat is választhatjuk. Utóbbiak pozitívuma, hogy szintén rugalmas kialakításukon túl, üvegszálak is találhatóak bennük – ezáltal keményebbek és erősebbek -, aminek köszönhetően intenzívebb védelmet nyújtanak az ütésekkel/ütődésekkel szemben.

Kevésbé stram, de annál elegánsabb lehetőségként a műbőrből vagy igazi bőrből készített tokok is szóba jöhetnek, de ha egy multifunkcionális megoldást keresünk, a polikarbonát tokok között érdemes szétnézni. A korábbi típusokhoz képest a legmerevebb tokfajta, de ennek fejében a legbiztonságosabb is – a szabadtéri esésektől kezdve a hőmérséklet-ingadozásig, széles körű védelmet nyújt.

Telefontokok típusai, valamint előnyeik és hátrányaik röviden:

● Szilikontok: viszonylag olcsó, főleg a hátlapot és az oldalcsíkot védi kisebb és közepes ütődések, karcolások ellen, a kijelző azonban így védtelen és beázás ellen sem hatásos

● Bőr vagy műbőr behajtható tok: kialakítástól függően jóval komolyabb védelmet adhat leejtés és ütődések ellen, de a minőségibb darabok már kissé komolyabb árcímkével rendelkeznek

● Búvártok: ez a speciális védőtok akkor ajánlott, ha sokáig fennáll a beázás veszélye, például vízitúrán vagy akkor, ha víz alatt fotóznánk a mobillal – a mindennapi használat során viszont kényelmetlen lehet

Extrák a tokban

Korábban a mobiltelefontokok csupán egy feladatot, a védelmet látták el, de ezek az idők már elmúltak. Bár elsődleges céljuk továbbra is a készülék megfelelő minőségének fenntartása, azonban mostanra extra funkciókkal ellátott típusaik is léteznek, amelyek tovább szűkíthetik a választási lehetőségek listáját.

Ennek köszönhetően beépített aksival gyártott, speciális, antibakteriális anyagból készült, vízálló, és sok más fajtájuk is elérhető a piacon. Alapszabály tehát, hogy a döntést az okostelefon leggyakoribb felhasználási módjainak végigzongorázása után érdemes meghozni.

Kényelmi szempont

A telefontokokkal szemben a legnagyobb ellenérvek kényelmi szempontból íródnak – teljesen jogosan. Érthető, hogy az ember nem szeretné, hogy a védelmet biztosító eszköz zavarja a felhasználói élményt vagy blokkolja az egyes funkciók elérését. Ennél fogva ilyen szemmel is célszerű átgondolni a választást, és górcső alá venni a telefontok vastagságát (Zavaró-e zsebben hordva?), valamint kialakítását (Felülete takarja-e a gombokat és portokat?).

Gondoljunk a nagyobb viszonteladói értékre is!

A telefontokok haszna megkérdőjelezhetetlen, még akkor is, ha a használatuk bizonyos esetekben kompromisszumokkal is jár. Ilyen esetben sokat segít, ha újabb érvrendszereket állítunk fel mellettük. Gondoljunk például az okostelefonunkra úgy, mint egy hosszú távú beruházásra, az éveken át tartó védelmére pedig, mint a viszonteladói érték megtartására és növelésére. Igen, egy összehajtható bőrtokban talán kicsit bumfordibb a készülék, de biztosak lehetünk benne, hogy egy rossz mozdulat után nem törik ripityára a drága készülék. Máris jobb, igaz?

×