Furcsa módon nem tudósok, kutatók vagy a National Geographic, hanem egy amatőr filmes YouTuber vette fel először az újszülöttet.

Gábor János

2024.01.31. – Tudományos szupersztárrá válhat egy YouTuber, ha bebizonyosodik, hogy a legújabb videóján valóban az látható, amit eddig még senki emberfia nem látott – mozgóképen legalábbis. Profi búvároknak talán volt már szerencséje újszülött nagy fehér cápához, viszont kamera eddig még egyszer sem volt SENKINÉL a megfelelő pillanatban. Ez változhatott meg örökre tegnap, amikor a TheMalibuArtist csatornát vezető YouTuber feltöltött egy videót, amelyen gyanús, hogy

a világon először mozgóképre rögzített újszülött nagy fehér cápa látható.

A filmes azt írja, nem mostanában, hanem tavaly nyáron vette fel a páratlan képsort, és rögtön tudta, hogy valami nagyon különleges dolog történt vele. Addig azonban nem akarta közzétenni, amíg nem történik egy alapos kutatás a látottak alapján, így kivárta a publikálással a vonatkozó tanulmány megjelenését. „Közzéteszek néhány válogatott felvételt a találkozásról, ami 2023. július 9-én történt. Több mint 18 percnyi felvételem van a kis teremtményről. Az erről szóló kutatási cikket az Environmental Biology of Fishes című tudományos folyóiratban olvashatjátok” – számolt be TheMalibuArtist.

Elég valószínű, hogy ez tényleg egy nagy fehér cápa

A főleg drónokkal dolgozó YouTuber korrekten leszögezi, hogy ő maga nem tengerbiológus, ezért arra bátorítja a videót megnéző tudósokat, hogy független szakértőként véleményezzék a látottakat. A maga részéről és a megjelent tanulmány alapján azt gondolja, hogy az állat az, aminek látszik: egy újszülött nagy fehér cápa, amit a világon először sikerült filmre venni. „Az uszonyok alakja, különösen a hátúszó, az egyik legfontosabb nyom. A cápa körülbelül 1,5 méter hosszú, és van rajta egy fehér hártyaszerű anyag. A tanulmány szerint

ez a magzatmáz, amely még mindig a cápa testéhez tapad.”

Ha a cápáról bebizonyosodna, hogy mégsem újszülött nagy fehér, akkor is rendkívül egyedi és különleges felvételről van szó. A YouTuber szerint nem zárható ki például az sem, hogy a hal valamilyen eddig nem ismert bőrbetegségben szenved, ami megint csak fontos kutatási alapanyaggá tenné a videót. Egy biztos: az állat morfológiája, „különösen a kerek uszonyok és a legfontosabb: a kerek hátúszó” pontosan megegyezik az eddig csak tetemként talált újszülött nagy fehér cápák tulajdonságaival. Te mit gondolsz?

Bár egy cápa nem feltétlenül, az állatvilág azért tartogat vicces pillanatokat is:

NEM kamu – A 15 legviccesebb állatfotó, amiről nem hinnéd, hogy VALÓDI #2

×