Új időszámítás indul az iPhone történetében. Legalábbis Európában. Az Opera az első olyan fejlesztő, ami lecsapott az új lehetőségekre.

2024.01.31. – Az Apple finoman szólva sem szereti kiengedni a gyeplőt a kezéből. A techóriás készülékei kiemelten zárt rendszeren belül léteznek, bár sokan pont ezt szeretik benne. A minőség és a letisztultság jellemzi őket, ez pedig igaz mindenre, aminek köze van az Apple-höz. Érdekesség, hogy az iOS, illetve iPadOS esetén az Apple kikötötte, hogy minden, külső fejlesztőtől származó böngészőnek ugyanazt a motort (WebKit) kell használnia, mint a Safarinak. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a felhasználói felületet leszámítva a legtöbb böngésző ugyan azon a technológián osztozott. Így van, még a Chrome sem Chromium webmotorral dolgozott iPhone-on, vagy iPad-en.

A márciusban hatályba lépő, digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) hatására azonban enged az Apple, és már minden fejlesztő azt a webmotort használhatja majd, amit szeretne. (Ám csak az EU területén!) – írja a HVG.

Az Opera az első a sorban

Az Opera eddig is az a böngésző volt, ami hajlandó volt nyitni az újdonságok felé, így ebben az esetben is ők reagáltak a leggyorsabban. A „gamer böngésző” után most saját webmotorjukkal adnak ki egy böngészőt iOS-re, méghozzá olyat, ami a mesterséges intelligencia köré fog épülni. A bejelentésből ráadásul az is kiderült, hogy nem kell nulláról felrántaniuk a projektet. Az így beígért új iOS böngésző az Opera One mobilos verziója lesz. A One a fejlesztő szintén mesterséges intelligencia köré felhúzott desktop böngészője.

opera

Kép forrása: Forbes

Ráadásul sokat sem kell majd várni az új konstrukció letesztelésére. A szóban forgó DMA változtatás márciusban lép hatályba, az Opera pedig ekkorra tervezi az új böngésző élesítését is. És ha már nagy bejelentésekben volt az Opera, azért azt is megjegyezték, hogy jó lenne, ha az Apple a világ többi részén is hajlandó lenne hasonló lépéseket tenni. Persze azt mellékesen ismét meg kell jegyezni, hogy most sem azért engednek a szorításon, mert így látják jónak.

Az iOS 17.4 tehát igencsak korszakalkotó lehet. Az Opera tehát már elkezdett mocorogni, nem lennénk meglepve, ha hamarosan több fejlesztőcég is hasonlóan járna el és szakítanának a WebKittel.

Ezt olvastad már?

Bemutatkozott a Cyberpunk és a BioShock fejlesztőinek közös horror FPS-e

×