Vannak bejáratott gyártók, melyek remek CPU hűtőkkel rendelkeznek. Sokszor azonban nem biztos, hogy megéri kifizetni a 15-20 ezer forint felárat a névért.

2024.01.31. – A számítógépek manapság a több száz wattos fogyasztástól sem riadnak vissza. Videokártyáknál a 400 wattos értékektől sem lepődünk meg, míg bizony az Intel processzorok is kifejezetten energiaéhesek. Még az i5 CPU-k is gyakran karcolgatják a 125-150 wattos határokat, miközben egy AMD Ryzen 7 7800X3D például 60-80 wattal is megelégszik. A fenti okok miatt azonban manapság már ritkán ajánlott a gyári processzor hűtők használata, hiszen a legtöbb esetben nem tudják kordában tartani a friss egységeket. Természetesen a lehetőségek tárháza végtelen, egy jó Noctua hűtővel sosem jár rosszul az ember, ám érdemes lehet az ár-érték mutatókat is figyelembe venni. Nem biztos, hogy 1-2 extra fokért minden esetben megéri kifizetni az extra felárakat. Szerencsére a TechSpot is erre a kérdésre kereste a választ, nézzük is, hogy mire jutottak.

A legjobb ár-érték arányú CPU léghűtő

Ezt a kategóriát manapság a Thermalright gyártó tudhatja magáénak, ha az ár-érték kerül előtérbe. Az elmúlt években a Peerless Assassin hűtőjük minden valamire való tartalomgyártónál és tesztoldalnál a kiemelten ajánlott kategóriát képviselte. Nem véletlenül. Általában a „nagyokhoz” képest jóval barátságosabb áron juthat hozzá az ember, miközben a teljesítményük közel azonos. A Phantom Spirit 120 a Peerless Assassin utódja. Legyen szó akár Intel, akár AMD egységekről, magabiztosan és viszonylag halkan teszi a dolgát. Egyedül olyan helyzetekben érdemes kerülni, ahol a RAM-ok magassága 60 mm felett van. Ekkor szóba jöhet a például Scythe Fuma 3. A Thermalright hűtők árán itthon sok esetben extra felárakat találhatunk, nem véletlenül linkeltük ezeknél a hazánkban is elérhető, német Amazon felületet. 

A legjobb ár-érték arányú Low Profile léghűtő

CPU hűtő

Előfordulhat, hogy a számítógépház vagy a méretszabvány (mATX,mITX) kifejezetten kevés helyet hagy egy CPU hűtőnek. Ilyenkor jöhetnek szóba a kicsi, Low Profile megoldások. Ahogy sejteni lehet, ezt a kategóriát is a fenti Thermalright gyártó viheti haza. Egészen pontosan a Thermalright AXP120-X67. Az alig 67mm magas hűtő sok nagyobb társát is megszégyeníti, miközben a memóriák mérete miatt sem kell aggódni. A teljesítménye is pazar, ám a fizikai korlátok miatt azért nem hasonlítható a Phantom Spirit 120-hoz.

A legjobb kompakt folyadékhűtés

Manapság a TOP i7, i9 processzorokat bizony nehéz megzabolázni léghűtéssel, ahogy a számítógépház belsejének kinézete is sokak számára fontos. Ilyenkor jöhetnek jól az úgynevezett AiO folyadékhűtések. Ebben az esetben nem kell kilós fémtornyokat nézegetni a házban, hanem egy sokkal visszafogottabb, letisztultabb kialakítással operáló AiO hűtő is bevethető. Ezt a kategóriát egyértelműen az Arctic Liquid Freezer II széria viheti haza. Lehet, hogy léteznek a modellnél jobban kinéző, netán LCD kijelzővel operáló változatok (-dupla áron-), ám a teljesítménye irigylésre méltó. 240, 280, 360 és 420 mm-es radiátorral is elérhető, attól függően, hogy mennyit enged a ház és milyen teljesítményű processzort kell lehűteni.

A legjobb kis méretű, kompakt CPU folyadékhűtés

CPU hűtő

Előfordulhat, hogy sem a Low Profile hűtő, sem pedig a 240 mm-es radiátorral felszerelt AiO nem fér be a házba. Ilyenkor lehet még opció egy 120 mm radiátorral felszerelt AiO. Ezt a kategóriát manapság az Enermax Liqmax III 120 tudhatja magáénak. Alig foglal helyet, miközben sokat fogyasztó processzorokat is kordában tud tartani. Kiemelendő azonban, hogy általános, tágasabb használathoz nem igazán ajánlott a 120 mm radiátorral felvértezett folyadékhűtés, érdemes egy erősebb léghűtőt vagy legalább 240 mm-es AiO-t beszerezni.

Természetesen a fenti hűtők mellett még rengeteg, remek alternatívát találhatunk a piacon. Egy jó Noctua vagy Be Quiet hűtővel sosem nyúlhat félre az ember, ám az ár-érték görbe ott már bizony jelentősen csúnyább lehet, mint a fentebb kiemelt modellek esetében.

Az AMD már készül a következő CPU generációra:

Ezt tartogathatja az AMD új, Ryzen generációja – Az Intel elé vágnának?

×