2022 szeptemberében jelent meg az AMD AM5 foglalata és a Ryzen 7000 széria. Lassan eljön az idő, hogy debütáljon az új generáció.

2024.01.28. – Az AMD 2022 szeptemberében dobta piacra a Ryzen processzorok aktuális generációját. A Zen 4 magokra épülő egységek több újdonságot is tartogattak, ám szemmel láthatólag is változott a kialakításuk. Míg a korábbi AMD processzorokon a CPU-n találhattuk meg a pineket (PGA kialakítás), addig a Ryzen 7000 már az Intelhez hasonló, LGA kialakításra váltott. Ez nem csak több, potenciálisan felszerelhető pinnel jár, de az energiaellátási lehetőségek is bővültek. Természetesen a kupak alatt is történtek változások, több szinten is erősítettek az AMD mérnökei a korábbi architektúrán.

Aztán 2023-ban megérkeztek a 3D V-Cache jelölésű példányok. Ezekre a processzorokra az AMD egy extra gyorsítótárat szerelt, mely a legtöbb játékban kellemes FPS növekedéssel jár. Nem véletlen, hogy a mai napig a Ryzen 7 7800X3D és a Ryzen 9 7950X3D párosát tartják a legjobb gamer processzoroknak, hiába hajszolják a 6 GHz-es órajelet Intel 20 magos szörnyetegei. A fejlődés azonban nem áll meg, az Intel már javában készül az év végén érkező 15. generációra, de úgy tűnik, hogy az AMD sem pihen.

Egyre többet tudunk a AMD Ryzen 9000 processzorokról

A korábban bizonyított szivárogtatók ismét értékes információkat árultak el az érkező AMD processzorokról:

  • A Ryzen 9000 nevet viselik majd magukon, a 8000 számozás maradhat az APU egységeknek
  • AM5 foglalatba érkeznek, ez azonban várható volt
  • Két számjegyű IPC növekedés, azaz azonos órajeleken is legalább 10%-kal gyorsabbak lehetnek az egységek
  • A DDR5-6400 támogatás sem okoz problémát, jelenleg a 6000 az arany középút

A megjelenést április-június környékére várhatják a felhasználók, így az Intel elé vágna az AMD. Az X3D processzorokra sem kell sokat várni, nagy eséllyel még azok is megérkezhetnek az Arrow Lake, 15. generáció előtt. A hivatalos bejelentésig természetesen érdemes megfelelő súllyal kezelni a pletykákat, ám az elmúlt években ritkán hibáztak a leakerek.

Forrás: TechSpot

Így tudj meg mindent a gépedről pár kattintással, egyszerűen – Nem csak kezdőknek!

×