Úgy tűnt, hogy a Raptor Lake Refresh lehet az utolsó, Intel alaplapokba érkező generáció. Ám nagy rá az esély, hogy a cég máshogy gondolja.

2024.01.31. – Az Intel 12. generációs processzorai, az Alder Lake egységek 2020 során érkeztek meg a boltok polcaira. Az Intel hatalmas újítást vezetett be, hiszen a korábbi teljesen azonos magok helyett hibrid magokkal debütáltak a CPU-k. Az Intel P és E rövidítéssel látta el ezeket. A P magok a Performance szóból kapták a nevüket, ezek azok a magok, melyek a legnagyobb számítási teljesítményre képesek, ám kifejezetten sokat fogyasztanak. Az E, azaz Efficient magok kissé visszafogottabb nyers erővel rendelkeznek, ám az energiahatékonyságuk jóval kellemesebb.

Az operációs rendszer felelős azért, hogy a P és E magok számára megfelelően ossza ki a feladatokat. Azóta kiderült, hogy bár nem hibátlan, teljesen működképes a megoldás. Ennek köszönhetően 2021-ben megérkezett a 13. generáció, a Raptor Lake, majd 2023-ban a 14. generáció, a Raptor Lake Refresh is színre lépett. Az LGA 1700 foglalatban tehát három generáció is helyet kapott, így az iparág jelentős része úgy gondolta, hogy több egység nem is fog érkezni a régi alaplapokhoz. Úgy tűnik, hogy az Intel rácáfolt ezekre az értesülésekre.

2024-ban is érkezhet új Intel processzor az LGA 1700-as foglalatba

Az Intel jelenleg az LGA-1851 foglalat és a 15. generáció, azaz az Arrow Lake egységek érkezését készíti elő. Ezek a processzorok 2024 második felében debütálhatnak majd, ám előfordulhat, hogy nem várt vendég is felbukkan a piacon. Az alábbi információkat lehet tudni jelenleg az Intel műhelyében készülő, Bartlett Lake processzorokról:

  • A Bartlett Lake az LGA-1700-as foglalatba érkezhet meg, azaz a 12. és 14. generációs alaplapok tulajdonosai gond nélkül frissíthetnek majd
  • Magasabb Cache mérettel érkeznek, melyből a játékok profitálhatnak majd
  • Némi IPC emelkedésre is lehet számítani, azaz azonos órajelen kicsivel jobb számítási teljesítményük lehet, mint a 14. generációs processzoroknak
  • A DDR4 támogatás is megmarad, nagy eséllyel ez lehet az utolsó ilyen Intel processzor

Az „igazi” 15. generációhoz képest tehát nem lesz akkora ugrás a Bartlett Lake, ám a jelenlegi, például 12. generációs alaplapok tulajdonosainak akár még értelmes fejlesztésként is szóba jöhet majd. Az AMD is folyamatosan támogatja az AM4 foglalatot, miközben a Ryzen 7000 széria is egyre kelendőbb, megfér egymás mellett több generáció is.

Forrás: Videocardz

Ezek most a legjobb ár-érték arányú CPU hűtők – Az AIO-tól a léghűtésig

×