A Windows Insider csatornára felkerült a 11-es verzió legújabb kiadása. Már vizsgálják az újdonságokat, melyek akár heteken belül megérkezhetnek.

2024.01.29. – A Windows 11 éppen aktuális éles ágán a már régóta tesztelt fejlesztéseket találhatjuk meg. A Microsoft azonban folyamatosan kísérletezik egyéb újdonságokkal is. Ezeket legtöbbször a Windows Insider felhasználók próbálhatják ki először. Ez nem teljesen veszélytelen folyamat, hiszen a rendszer stabilitását nem garantálja az óriáscég. Éles rendszer esetében nem érdemes az Insider ágra csatlakozni, hiszen egy-egy frissítés akár teljesen tönkre teheti a hónapok óta belakott Windows verziókat.

A legtöbb Insider felhasználó éppen ezért másodlagos számítógépen vagy épp virtuális masinán futtatja a rendszert. Január 26-án Windows Insider Canary is frissült, egészen pontosan a 26040-es verziószámú Windows 11 került fel a szerverekre. A Canary ág olyan változtatásokat tartalmaz, melyek nagy eséllyel előbb-utóbb az éles változatba is megérkeznek majd, ám könnyen lehet, hogy a visszajelzés alapján még módosít rajta a cég. Érdemes lehet azonban ilyenkor átnézni a legfontosabb újdonságokat, hiszen nagy eséllyel ezeket biztosan megtartja a Microsoft. Szerencsére a PCWorld.com szakemberei ezt már megtették, az ő segítségükkel bepillantást kaphatunk a Windows 11 jövőjébe.

Tovább bővül a Windows Snipping Tool

A Microsoft ősszel mutatta be a „remote capture” nevű funkciót. Ez arra szolgál, hogy a mobiltelefonnal készült képeket szinte azonnal szerkeszteni vagy épp megosztani lehessen a Windows-os PC segítségével. A Microsoft nem kaszálta el a funkciót, ám átkerült a Snipping Tool alkalmazásba, mostantól itt találhatják meg az androidos telefonnal felvértezett felhasználók.

Voice Clarity rendszerszinten

Manapság már nem meglepő, ha a különböző hívásokat, videóhívásokat kezelő applikációk AI segítségét vetik be. Ez legtöbbször akkor jöhet jól, amikor különféle háttérzajokat kell kiszűrni. A Teams és a Zoom már korábban is megpróbálkozott ezzel. Úgy tűnik azonban, hogy már rendszer szinten is elérhető lesz ez a funkció, a Surface Laptop Studio például már gyárilag ezzel érkezett. Heteken belül azonban minden Windows 11 számítógép és alkalmazás kihasználhatja a fejlesztés előnyeit. Bizony, ennek köszönhetően olyan külsős programok is kiaknázhatják ezt a megoldást, mint a Viber, a WhatsApp vagy épp a Discord.

80 Gbps USB

Manapság, ha az USB csatlakozó elméleti sebessége kerül szóba, akkor a legtöbb hardver és komponens 40 Gbps sebesség környékén tetőzik. A csatlakozó fejlesztése azonban továbbra sem állt meg. Az USB 4 technológia elméleti határai kitolódtak egészen 80 Gbps sebességig, így bizony a rendszer szintű támogatás sem maradhat el. Ráadásul az Intel Core 14. generációja már támogatja processzor szinten is, a Razer Blade 18-ban például már minden gond nélkül kiaknázható az új sebesség, ha bejegyzésben taglalt Windows verziót használják a felhasználók.

A Windows Share is fejlettebb lett

A Microsoft megosztás menüje több szinten is fejlődik. Az új verzióban már nem okozhat gondot a Gmail, Twitter, WhatsApp vagy épp a Facebook megosztás. A Microsoft szerint ráadásul minden eddiginél gyorsabb lehet a megosztás publikálása is. Itt azonban még nem állt meg a cég, mostantól a beépített tömörítőt is bátrabban használhatják a felhasználók. Külső alkalmazás nélkül is lehetőség nyílik, ZIP, 7z vagy épp TAR fájlok csomagolásánál egzotikusabb formátumokra is. A Microsoft a GZIP, BZIP2 formátumokat emelte ki, de további algoritmusokkal is bővülhet majd a rendszer.

Windows 11 telepítő - Előtte - Utána

Windows 11 telepítő – Előtte – Utána

A fentieken kívül érdemes lehet a Windows Media Tool és magáról a telepítési folyamatnál látható felület megújulásáról is beszélni. Míg korábban inkább a Windows 8 időket idézte a telepítés, addig az új változat már sokkal modernebb környezetben köszönt majd vissza a felhasználókra. Ezt egy Előtte-Utána képpel is illusztrálta a Microsoft. Jelenleg tehát ezeket az újdonságokat érdemes várni a közeljövőben, ha minden jól megy, akkor már február-március környékén megérkezhetnek a fejlesztések.

Borítókép: Reddit

Brutális fölénnyel nyerte a januári videokártya-csatát az Nvidia

×