Meglepő dolog történt: Kína kihátrált egy törvényből, amivel emberek szabadságát lehetett volna korlátozni – most épp’ a videojátékok kapcsán.

Gábor János

2024.01.29. – A kukában végezte egy olyan törvény, ami tiltotta volna Kína állampolgárai számára, hogy korlátlan időt töltsenek el videojátékokban, akár korlátlan pénzt költve. Az erővel irányított ázsiai államtól szokatlan módon visszakozás történt: a szabályzat szövege alig egy hónapig volt csak elérhető a Nemzeti Sajtó- és Kiadóhivatal (kb. a helyi NMHH) oldalán, aztán eltűntették – vette észre a BBC.

A tavaly decemberben közzétett törvény sarló-kalapáccsal gyomlálta a videojátékok korlátlan felhasználási idejét, de limitálta az in-game vásárlást is. Ez persze nem minden: a szövege szerint megszűntek volna a napi bejelentkezésért járó jutalmak, sőt, a videojátékok mindegyikének egy „illetlen viselkedés elkerülésére” figyelmeztető pop-up ablakocskával kellett volna indulni.

A kínai kormánytól nem szokatlan, hogy kemény kézzel bánik a szórakoztatóipari termékekkel, de közben iszonyatosan jól is profitál belőlük. Ez utóbbi viszont megingott azzal, hogy a világ egyik legnagyobb piacának számító országban nem lehet csak úgy bármennyi időt eltölteni és bármennyi pénzt elkölteni a videojátékok világában. A fiatalokat persze ugyanúgy tovább korlátozzák, de a felnőttekre is kiterjesztett szabályok lágyékon rúgták a legnagyobb kínai videojáték-kiadók részvényárfolyamát. Az államhoz is becsatornázott két óriás, a NetEase és a Tencent alig több mint egy hónap alatt 80 milliárd dollárt veszített a tőzsdén. A törvény meg, láss csodát: eltűnt.

A kutyafáját: az erkölcsök romlása és a szenvedélybetegség mégse akkora veszély, ha pénzről van szó

– állapíthatták meg Kína nagyjai, aztán kihátráltak az újabb, el kell ismerni: elképesztően korszerűtlen, furkósbot szabályból. Ami egyébként nem az első. Kína legnagyobb, a fiatal játékosokkal szembeni szigorítása 2021-ben jelent meg. Ezután a NetEase és a Tencent olyan cégeket vásárolt fel vagy olyanokba fektetett be, amelyek Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban működnek. Lehet, hogy a mostani bizonytalanságot is egy hasonló hullám fogja követni.

Kína ezt meg ugyanúgy érvényben hagyta:

Nagyon keményen tiltják a játékidőt a kínaiak – Itt az eredménye?

×