Erről a 20 kifejezetten szórakoztató Steam-játékról már csak azért sem érdemes lemaradnod, mert teljesen ingyen adják őket.

2024.01.28. – Bár a Steam közel sem olyan nagyvonalú, mint mondjuk az Epic Games Store, ami folyton folyvást értékes ingyen játékokkal próbálja magához szoktatni a játékosokat, de ez nem jelenti azt, hogy a Valve platformján ne találnánk figyelemre és időtöltésre érdemes teljesen ingyen elérhető címeket.

A Steamen ugyanis hetente tucatnyi olyan játék jelenik meg, melyeket a fejlesztőik valamiért ingyen odaadnak a közönségnek. Persze sokan valamilyen turpisságot sejtenek a jófejség álarca mögött, de szerencsére ilyenről szó sincs: sok független fejlesztőnek esélye sincs pénzt keresni az alkotásával, ezért jó néhányat inkább ingyen felraknak a Steam katalógusába, hátha ezzel ismertebbek, kedveltebbek lesznek, hogy majd egy későbbi játékot nagyobb sikerrel tudjanak pénzre váltani. Ehhez persze először olyan játékot kell letenni az asztalra, ami valóban érdemes a játékosok figyelmére.

Ezzel általában nincs is probléma, valóban nagyszerű és szórakoztató játékokra vethetjük bele magunkat ingyen. A gond inkább azzal van, hogy ezek a címek szupergyorsasággal vesznek el a Steam sokaságában, ahol hetente több száz játék versenyzik a figyelemért. Ezért is gyűjtjük össze heti-kétheti rendszerességgel azokat a kiváló ingyenesen elérhető új megjelenésű játékokat, melyek mellett nagyon nem érdemes elmenni. Ezúttal 20 ilyen szórakoztató programot szedtünk össze:

  • Asgard’s Fall: Origins – első ránézésre egy Vampire Survivors-klónnak tűnik, és bár sokat nem is tévednénk, ennél azért jóval többről van szó. Az AF: Origins ugyanis fogja a VS közel tökéletesre sütött receptjét és nem csak átkonvertálja azt a viking mitológiára, hanem mindenféle egyedi játékelemmel meg is fűszerezi azt. Fontos ugyanakkor, hogy ez még csak egy korai verzió, a fejlesztők folyamatosan tökéletesítik az élményt.
  • BoboInvasion – ha hiányzik a Space Invaders, akkor a BoboInvasionre mindenképp nézz rá! Retro űrshooter némi roguelike játékelemmel alaposan nyakon szórva, ami meglepően jól áll neki.
  • OCTAMETA – egy egészen zseniális logikai puzzle, ami a rubik kockát gondolja egy kicsit tovább
  • Scrap and Battery – a DigiPen fejlesztőiskola diákjainak újabb remek alkotása, amiben egy kis robottal kell kiszabadulnunk egy gyárból.
  • Tails of War – a Michigani Egyetem diákjainak egészen szórakoztató alkotása, ami a körökre osztott építgetős stratégiát ötvözi a sakkal.

Octameta

  • Detective Kiwi – ez akár lehetne a Dobble egyik verziója is, amiben az egymás ellen játszóknak mielőbb meg kell találniuk a kiterített kártyák közül a meghatározott dolgokat. Aki hamarabb megvan, az nyerte a kört. Remek és vicces partijáték, ami nem csak a reflexeket dolgoztatja meg.
  • Sandtrix – A legendás Tetris egy alternatív verziója, amiben a különböző színű blokkok lerakás után homokká válnak, melyek ide-oda peregnek, amerre tudnak. Persze logika és a fizika alapján, a feladatunk azonban nem egyszerű, az eltűnéshez ugyanis össze kell érniük az azonos színű homokszemcséknek.
  • Kudamono Party – egy egészen elborult, de annál is sokkal szórakoztatóbb logikai puzzle, amiben emberarcú gyümölcsöket kell összetetriszeznünk. A feladat a folyamatosan változó szabályok és környezet miatt nem olyan egyszerű, de éppen ez a vicces kiszámíthatatlansága miatt olyan letehetetlen.
  • Cluck Frenzy – egy piszkosul szórakoztató PvP, amiben két játékosnak kell egy rókát és egy mosómedvét alakítva összemérnie a tyúklopói képességeit. A cél annyi tikot csórni a pajtából, amennyit csak tudunk, a végén pedig értelemszerűen az nyer, akinek többet sikerült elkapni. A gond csak az, hogy a gyűjtögetés közben a pajtában grasszáló gazda is vadássza a ragadozókat.
  • Procrastinaut – kissé megfoghatatlan, értelmezhetetlen 2D-s sci-fi, amiben egy óriási gázbolygó alsóbb rétegeiben lazító űrhajóst irányítva kell, nos, lazulni.

Cluck Frenzy

  • Timber! – ez a kézzel rajzolt point&click kalandjáték egy érzelmes utazás, amiben a demencia nehézségeiről mesélnek játékos-interaktív formában.
  • Njuma – egy csodálatos kalandjáték, amiben egy misztikus rókát irányítva kell elhunyt embereket a túlvilágra kísérni, segíteni a traumáik feldolgozásában. Egy érzelmes utazás, többféle befejezéssel.
  • TRUFFLE – egy pokolian addiktív minimalista logikai-ügyességi játék, amiben amint a falhoz érsz, meghalsz. Fontos kitétel az acélideg, anélkül meg se próbáld, mert agyérgörccsel raknak a mentőbe.
  • Echolight – egy korai hozzáférésű, ám már most különösen csodálatos, vibráló, álomszerű hack’n slash roguelike. Egyetlen fekete pontja, hogy kizárólag német nyelven játszható.
  • Zero Grounds – bár ez egy elég minimalista FPS, teljesen félreérthetetlenül a Call of Duty babérjaira törne. Kívánom, hogy sikerüljön betörni a mainstreambe, ugyanis nem csak pörgős, de valóban élvezetes is. Persze akadnak még hibái, de a fejlesztők kellő odafigyeléssel egy egészen kiváló alternatívát mutathatnak a CoD-ból valamiért kiábrándult játékosoknak.

Zero Grounds

  • Dream of the Star Haven – egy álomszerű, meditatív felfedezős logikai platformer, ami a felhők fölé repít
  • Aviators – egy egészen gyönyörű, történelmileg hiteles belső nézetes oktató jellegű akció-kalandjáték, amely a brit fennhatósággal újraalakuló lengyel Király Légierő 1586. Lengyel Különleges Műveleti Század hőstetteit mutatja be. Érdekesség, hogy ez a század Magyarország fölött végzett hadműveleteket; bombázott kulcsfontosságú pontokat, juttatott lengyel ügynököket Lengyelországba, valamint különleges szállítmányokkal segítette a lengyelek németek elleni harcát. Magyarország fölött több 1586. századba tartozó gépet lőttek le, sok lengyel hősi halált is halt, akiknek tiszteletére Solymáron állítottak sírkertet. Az Aviatorsból az ő történetüket ismerhetjük meg.
  • Niwa: Japanese Garden Simulator – korai hozzáférésű program, de aki a keleti zen nyugalmára vágyódva minden álma egy japánkert, az mielőbb ugorjon fejest bele!
  • Thanatos – egy rejtélyekkel teli horror-kalandjáték,
  • 100 Capitalist Cats – a jól ismert macskakereső újabb etapja, amiben jól elrejtett kőkapitalista cicákat kell megtalálnunk

Aviators


Bódi Dániel

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 20 legjobb magyar TikTok-csatorna, amiktől okosabb leszel

×