A Microsoft új meeting-platformja egy virtuális térben hozza össze az alkalmazottak avarátjait, így nem kell kimozdulni a home-office kényelméből.

2024.01.26. – Az milyen már mikor a munkatársak online meetingelnek ilyen webkamerán keresztül. Vagy milyen már, mikor egy megbeszélés miatt kell bemenni az irodába, pedig amúgy teljesen otthonról dolgozol. Hát igen, miután a COVID alatt bebizonyosodott, hogy a home-office alapvetően működik, a cégek nagyon nehezen tudják visszacsábítani az irodába az embereket. Erre találta ki a Microsoft az új platformját, ami valójában ötvözi a kettőt, mégsem kell elmenni otthonról.

Mi az a Mesh?

A Microsoft most minden cégnek az javasolja, hogy próbáljanak ki egy újfajta „hibrid” munkahelyet. A vállalat bejelentette a Microsoft Mesh-t, amivel minden munkatárs beléphet avatárjával egy online világba, ahol úgy találkozhatnak, mint a valóságban. Vagy valami ilyesmi. Ráadásul ehhez nem is kell semmi extra: a Mesh a Microsoft Teams-en belül működik.

„A munka világa továbbra is gyors ütemben fejlődik, de az emberi kapcsolatok fontossága sosem tűnt el. Az ebédidőben folytatott beszélgetések, a folyosói pletykák, a kávézás – gyakran ezek jelentik a siker és az alkalmazottak boldogságának kulcsát”magyarázta egy cégvezető, ahol már kipróbálták a Mesht. Állítása szerint a megbeszéléseik sokkal jobbá váltak.

A Mesh egy sor előre elkészített teret kínál, amiket testre lehet szabi egyedi logókkal, zászlókkal, stb. Jelenleg a Microsoft Mesh csak PC-n és Meta Quest VR eszközökön érhető el. A VR eszköz nem kötelező, az csak fokozza az élményt. Az elképzelés, hogy a jövőben a kapcsolatainkat virtuális térben kezeljük nem újdonság, a kérdés csak az, hogy a Mesh mennyire tetszik majd az embereknek.

Japánban például virtuális iskolát indítanak:

Járnál virtuális suliba? – Japánban létrejön a világ első metaverse iskolája

×