Az Epic hamarosan megjelenő iOS alkalmazásával elérhetővé válhat a Fortnite iOS-en, de a kiadó és az Apple között nagy csata kezdődik miatta.

Gábor János

2024.01.26. – Az Epic Games az X-en jelentette be, hogy még ebben az évben visszahozza a Fortnite-ot az iOS rendszerű készülékekre, részben az uniós törvények változásainak köszönhetően. A kiadó hivatalos közösségi oldala azt írja, a játék „2024-ben visszatér az Apple mobileszközeire Európában, a hamarosan megjelenő Epic Games Store for iOS alkalmazás által”.

Bár a törvény kimondja: az Apple-nek lehetővé kell tennie a fejlesztők számára, hogy az App Store használata nélkül is kínáljanak új alkalmazásokat (beleértve az új áruházakat), a cég módosította a feltételeit, hogy további pénzt keressen a nem App Store-os alkalmazásokon. Egész konkrétan megköveteli, hogy az évente egymilliónál többször letöltött alkalmazásoknak a millió felett minden egyes letöltésért 50 eurócentet (kb. 190 forintot) kell fizetni az Apple felé.

Forrás: Finshots

A fentiek tetejébe az Apple azt is kitalálta, hogy ugyan engedélyezi a fejlesztőknek a harmadik félhez irányító fizetési linkek használatát (ahogy az egy iOS-es Epic Games Store app esetében is történne), de az így keletkező bevételekből 27 százalékos részesedésért tartja a markát. Ez az Epicnek extra dollármilliók kifizetését jelentené, amit érthető módon nem akar megtenni, főleg azért nem, mert egy márciusban életben lépő EU-s törvény éppen az ilyen piaci magatartásoknak üzent hadat.

Nagy csata indulhat az Apple magatartása miatt

„Az Apple terve az, hogy meghiúsítsa az új európai digitális piaci törvényt (DMA). Arra kényszerítik a fejlesztőket, hogy válasszanak az App Store-exkluzivitás és az áruházi feltételek között, ami a DMA alapján illegális lesz, vagy fogadjanak el egy új, szintén illegális, versenyellenes rendszert, ami

tele van a letöltésekre kivetett új díjakkal és a nem általuk feldolgozott fizetésekre vonatkozó, új Apple-adókkal”

– magyarázta az X-en Tim Sweeney, az Epic vezére. Röviddel a Fortnite iOS bejelentése után retweetelte a Coalition for App Fairness (Koalíció az App Méltányosságért) nyilatkozatot is, amely alapján „az Apple-nek nyilvánvalóan nem áll szándékában betartani a DMA-t”. A cégvezető úgy véli, az Apple megváltoztatott feltételei teljesen ellentétesek az uniós törvény céljával, ami 1. tisztességessé, 2. észszerűvé, 3. diszkriminációmentessé akarja tenni a digitális piacot”. És az Apple új szabályozásával Sweeney szerint minden teljesül, csak ez a három szempont nem. Ezt az Epic aligha fogja ölbe tett kézzel nézni, éppen a legnagyobb aranytojást tojó tyúkja, a Fortnite iOS-es visszavezetése előtt. Szóval folyt. köv.

A Fortnite kiadója közben szintén új fizetési megoldásokon töri a fejét:

Van még pénzed? – Az Epic Games is előfizetéses szolgáltatást indíthat

×