Kár nyávogni: van bőven isteni játék, amiben a karaktered egy macska, és a legelképesztőbb kalandokat élheted át vele. Itt vannak a legjobbak.

Gábor János

2024.01.24. – Karmolj bele a jóba: ha minden vágyad egy macska, amit tetszésed szerint irányíthatsz kalandok és kihívások egész során keresztül, akkor ne keress tovább, mert itt összeszedtük azt a 8 címet, amit semmiképpen nem szabad kihagynod! A macska okkal az egyik legkedveltebb házikedvenc: imádnivalóan lusta, elbűvölően játékos, megkapóan kedves (amikor van hozzá kedve) és lenyűgözően önálló. Utóbbi miatt mondjuk kell hozzá humorérzék, mert sokan pont ezért nincsenek oda érte. Nem az az engedelmes fajta és tudni kell nevetni rajta, ha éppen bunkó. Mert az is a sajátja. Mindezek a tulajdonságok – na meg az, hogy a macska minden kétséget kizáróan a legsikeresebb szárazföldi ragadozó – ideálissá teszik arra, hogy isteni videojátékok főhőse legyen. Itt egy szubjektív válogatás (ami NEM rangsor) a mostanában elérhető legjobb macskás címekből!

1. Catlateral Damage

Rögtön egy isteni ökörség az elejére, amiben átélheted, milyen, amikor fordul a kocka: nem te vagy az ember, akit a macska azzal szívat, hogy minél több cuccot ver le az asztalról, hanem épp’ fordítva! Első személyű videojáték, amibe elég belevágni, és máris megérted, hogy a macskák miért élvezik annyira a szétrámolást a lakásban. Vicces ez – csak nem annak, akinek utána össze kell pakolni. Steamen itt találod.

2. Blacksad: Under the Skin

Ez az egekig magasztalt, 2019-es kalandjáték (fejlesztő: Pendulo Studios, kiadó: Microïds) Juan Díaz Canales és Juanjo Guarnido Blacksad című spanyol képregénysorozatának adaptációja. A macska detektív John Blacksadot követi nyomon, amint egy bokszklub-tulajdonos gyanús halála ügyét igyekszik felgöngyölíteni. Minden elképzelhető platformra megjelent.

3. Kitten Burst

Szórakoztató, gyors tempójú verseny- és kalandjáték, amelyben felfedezed és megmented a kibertérséget, miközben golyószóró bossokat kell kicselezni és lepofozni a továbbjutásért. Izgalmas és kaotikus cím, aminek az élét nagyban lágyítja a kifejezetten helyesre sikerült főhős macska. Steamen erre keresd!

4. Rain World

A Videocult 2017-es túlélő platformjátékát az Adult Swim Games és az Akupara Games adta ki. Gyönyörűen stilizált, kreatív és a művészi látványvilágával hamar magával ragadja a fantáziád – éppen ezért rángattuk ide a listára, holott nem klasszikus értelemben vett macska a főhős. Egy nomád állat vagy, ami egyszerre emlékeztet macskára és csigára („macsga”?), mégis rendkívül aranyos. Vigyáznod kell rá, mert egyszerre ragadozó és zsákmányállat – ugyanakkor elég ügyes ahhoz, hogy a segítségeddel a legszorultabb helyzetekben és a legbonyolultabb környezetekben is elboldoguljon, meg persze túléljen. PlayStationre és PC-re jelent meg.

5. Night in the Woods

A sztori egy Mae Borowski nevű fiatal nőt (macskát) követ, aki abbahagyja az egyetemet, és visszatér a szülővárosába, ám ott váratlan változásokat tapasztalj. Possum Springsben már semmi sem ugyanolyan, mint régen: a – szintén állati karakterekként ábrázolt – régi barátok, egykori ismerősök megváltoztak, pusztul a környezet, egyre hűvösebb és sötétebb van, miközben valami kísérteties rejtőzik az erdőben. Hátborzongató és élvezetes kaland, fantasztikus kritikákkal és értékelésekkel. Windowsra, Macre, Linuxra is van, meg PlayStationre, Xboxra, Switchre, szóval válogathatsz.

6. Cat Quest

Ez az akció-RPG-videojáték a szingapúri The Gentlebros fejlesztése és a PQube kiadványa. 2017-ben jelent meg, nyugodtan mondhatjuk, hogy nagy sikerrel, mert zömmel pozitív értékeléseket kap (Steam: 10/10, Google: 4,6/5, App Store: 4,8/5). Lehengerlően helyes játék, amit társasra hajazó nézetben és ahhoz hasonló vizualitással élvezhetsz. Egy fiatal kandúr vagy, akinek meg kell mentenie az elrabolt húgát, de ehhez számtalan ellenségen kell átkarmolnia magát. Mobilos és konzolos platformokra, illetve PC-re egyaránt elérhető.

7. Another Sight

Kisebb kakukktojás, mert az igazi főszereplő ebben a játékban nem is a macska, hanem az a vak lány, akinek a négylábú kis szőrös a segítségére van. Mindenesetre, a benne lévő macska komoly játékidőt kap és rendesen el kell munkálkodnod vele, hogy a gazdádat biztonságba helyezd. Csak rád számíthat – szó szerint te vagy a szeme -, így ki kell tenned magadért. Rendkívül érzelmes sztori, szóval lehet, hogy zsebkendőt is be kell készítened a PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch mellé.

8. Stray

Naná, hogy éppen ez nem hiányozhat a listáról! A jövő kibervárosi környezetében bolyongó, kóbor macska kalandjai, kihívásai és barátságai csodálatosan intenzív érzelmi élményt tartogatnak. A szembejövő rejtvényeket és küldetéseket nem bundázhatod meg: muszáj kitartónak és rafináltnak lenned, de hát macska vagy, szóval túl sok akadály nem állhat az utadba. Vagy mégis? A túlélésért folytatott küzdelem ugyanolyan kíméletlen lehet, mint a valóságban, mivel nem csak vadász vagy, hanem préda. Finom lelkű gamereknek egyébként annyira nem ajánlott – éppen az érzelmi hullámvasút miatt. Mindenre megjelent (mínusz Switch).

Van még olyan macskás játék, amit hiányolsz a listáról, mert imádod? Írd meg kommentben ennek a cikknek a bejegyzése alatt, a Leet.hu Facebook-oldalán!

És, ha eddig kételkedtél benne, hogy a macska komoly bajkeverő:

Macska robbantotta le egy kórház teljes számítógépes rendszerét

×