A játékosokat komolyan kiakadtak amiatt, hogy a Palworld karaktereinek megalkotásánál bizony nem lehet nemet választani.

2024.01.24. – Kétségtelen, és vitatni sem lehet, hogy a Palworld hatalmas siker lett, bár egyelőre nem lehet megjósolni, hogy meddig marad az óriási érdeklődés. Azonban jelenleg a helyzet az, hogy milliók tolják a játékot, melyet mindenki csak úgy jellemez, hogy a játék, amiben fegyvereket adhatunk a Pokémonoknak. Természetesen a játékban szereplő és befogható szörnyeknek semmi köze a Pokémonokhoz, hacsak nem annyi, hogy rettentően hasonlítanak a jól ismert zsebszörnyekre. Az viszont kétségtelen, hogy a készítők valamit nagyon eltaláltak, hiszen jelenleg hatalmas a játékosbázis.

Persze vannak olyanok is, akik szerint felháborító, hogy egy ilyen játék megszületett, nevezetesen azért, mert sokak szerint a készítők egyszerűen lenyúlták a Nintendo szellemi termékét, saját sikereik érdekében. Vagyis: ha ezek a szörnyek nem hasonlítanának a Pokémonokra, nem is lenne sikeres a dolog. Közben érdekesség, hogy a játékosok modolással valóban bele is akarták tenni a játékba is igazi Pokémonokat, erre viszont a Nintendo azonnal lecsapott.

Más gond is van

Persze mondhatnánk, hogy a fenti felháborodás akár lehet jogos is, egy másik tényező miatt is megy a balhé és a kiakadás a közösségi oldalakon. Ez pedig a játékban a karakteralkotáshoz köthető. Amikor ugyanis a Palworldben létrehozzuk saját emberi karakterünket, nem választhatunk neki „nemet”. Vagyis ahelyett, hogy „fiú” és „lány”, a játék készítői a „testtípus1” és „testtípus2”, stb. kifejezéseket használták. Ettől függetlenül vizuálisan minden nemi jelleg egyértelműen elkülönül.

A játékosok így megdöbbenésüket fejezték ki a neten. „Őszintén megvetem, hogy a férfi és a nő rossz szavak lettek a modern videojátékokban” – írta egy játékos. Persze a jelenség nem újdonság: az utóbbi időben sok nyugati játék (sőt a Palworld japán verziója is) igyekszik eltűntetni a nemi megkülönböztetést azzal, hogy inkább „testtípusokat” adnak meg. Mindez persze azért van, hogy támogassák azt az ideológiát, miszerint bárki megválaszthatja a saját nemét, akár a játékokban is. Valószínű, hogy a fejlesztők ezzel egy-egy közösségben sikert érnek el, ám úgy tűnik, a másik oldalt pontosan ez borította ki. Ezzel a véleménnyel sokan egyetértenek.

  • „Nem értem, miért ne lehetne fiú és lány? Miért helyettesítik számokkal?”
  • „Úgy tűnik, végül nem veszem meg a játékot.”
  • „Utálom, amikor a fiú és lány karakteralkotást összemossák, és nem lehet külön beállítani. A Phantasy Star Online 2 is ezt csinálta, és milliószor nehezebb volt így karaktert alkotni.”
  • „Remélem, majd lesz egy mod, ami megoldja”

Az eredeti Twitter bejegyzés alatt záporoznak a kommentek. Csak hogy másik példákat is mondjunk: az Animal Crossing: New Horizons-ban szintén eltávolították a „nő” és „férfi” kifejezéseket, a Harvestella „nem bináris” opciót tartalmazott, a Phantasy Star Online 2 New Genesis fejlesztői dicsekedtek, hogy nincsenek nemek a játékban, az Elden Ring szintén „nem” helyett testtípusokat használt, ahogy a Demons’s Souls remake is. A Palworld január 19-én jelent meg PC-re, Xbox One-ra és Xbox Series X|S-re. A játék az Xbox Game Pass-ban is elérhető.

Ezt láttad?

Sose látod az Oscar-jelölt filmeket? A Netflixen 9 már fenn van

×