A Palworld jött, látott és azonnak győzött; a Pokémon-klónnak is nevezett játéknál csak öt másik játék volt népszerűbb a Steam teljes történetében.


Bódi Dániel

2024.01.21. – Nem csak az idei év első sikertörténete lett a Palworld, aminek mindössze 8 óra kellett, hogy 1 millió játékos rávesse magát, ami önmagában is egy őrületes teljesítmény, de a meglepetés a nap végére jött csak, amikorra már jócskán 2 millió eladott példánynál járt, ami aggregátorként hatott, és néhány órával később már 3 milliós eladást ünnepelhetnek a fejlesztők – csak a Steamen. Utóbbit azért fontos kiemelni, mert a Palworldért 10.000 forintot kérnek a Valve platformján, miközben az nem csak ott, hanem a PC-s és az Xboxos Game Passból is elérhető – úgy jelentősen olcsóbban, 3000 forintért. A játékosok viszont mégis inkább megveszik az egyelőre csak korai hozzáférésű programot, aminek legnagyobb varázsa talán, hogy pokémonszerű lényekre/lényekkel kell fegyverekkel lövöldöznünk.

Persze a Palworld sokkal több, mint egy mezei klón, pontosabban jelentősen eltér a klasszikus Pokémon-formulától. Bár igaz, hogy dizájnjában vélhetünk felfedezni kísérteties hasonlóságokat a Nintendo pénzgyárával, játékmenetében azonban már alig tudnánk párhuzamot vonni. A Palworld ugyanis inkább egy túlélőjáték-kalandjáték hibrid; mintha a Groundedet házasítottuk volna össze a Monster Hunterrel és az Animal Crossinggal plusz Pokémonok és fegyverek. A Frankeinstein-i koncepció azonban beválni látszik, a játékosok legalábbis imádják, csak a Steames statisztikákkal minden idők legnépszerűbb játékait tömörítő top tizes lista élbolyába került;

a Palworldnél csak 4 játékkal játszottak többen egyszerre a Steam történetében: a PUBG-vel (1.), a CS2-vel (2.), a Lost Arkkal (3.), valamint a Dota 2-vel (4.).

A SteamDB statisztikái, de könnyen lehet, hogy mire a cikket olvasod, a Palworld még több játékost fog bevonzani

A Palworld jelenleg a Steam 5. legnépszerűbb játéka valaha, aminek mesés, de viszontagságos világába egyszerre több mint egymillió játékos ugrott fejest. De ismét muszáj jeleznem, hogy ezek csak a Steames számok, a valóságban ez sokkal, de sokkal több játékos játszhatott vele, ami a szerverek túlterheltségén is jócskán meglátszik. Csak viszonyításképp; ennyien még az új életre kelt Cyberpunk 2077-tel, 2023 legnagyobb sikerjátékával, a Hogwarts Legacy-vel – ami még a FIFA/EA Sports FC-t is legyűrte, valamint az év legjobbjának tartott Baldur’s Gate 3-mal sem játszottak egyszerre a platformon. Ami pedig a kurrens számokat illeti: a Palworld jelenleg a Steam legjátszottabb címe, előzve az örökös, verhetetlen elsőnek tartott Counter-Strike-ot, valamint a Dota 2-t.

A bődületes siker természetesen nem érdemtelen, a Palworld valóban egy szórakoztató játék, de közel sem hibátlan. Ezen a korai hozzáféréses plecsni miatt könnyen túl tudja tenni magát az ember, ugyanakkor a fejlesztők vállára is különös terhet ró, akik minden erejükkel és idejükkel a játék tökéletesítésére, majd frissen tartására kell fókuszáljanak. Ha pedig az a kérdés, hogy mégis miként tudott ekkora sikerre szert tenni, a válasz az, hogy a Pokémon kizárólag a Nintendo gépein játszható legálisan. A Palworld az egyik első, talán egyetlen olyan játék, amely a népszerű zsebszörnyes címek jó néhány eltéveszthetetlen játék- és dizájnelemét – nem kevés más játékokból lesett működő, divatos és imádott megoldásaival ötvözve – PC-re ültette valóban játszható és kifejezetten élvezhető formában.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Hazánk világhírű anime rajzfilmekben #1 – hihetetlen magyar utalások

×