Elhunyt az informatika, a digitális környezet és az internet egyik legnagyobb úttörője, az NTP protokoll megalkotója, Dr. David L. Mills.


Bódi Dániel

2024.01.24. – Január 17-én, 85 éves korában elhunyt az internet egyik nagy űttörője, a Network Time Protocol-t (NTP) megalkotója, Dr. David L. Mills – írta meg a gyászhírt a család közleménye alapján az AT.

Dr. Mills szerepe a modern informatika fejlődésében kulcsfontosságú: az 1970-es években, a COMSAT-nál töltött ideje és az ARPANET-ben (az internet elődje) való részvétele során jött rá a számítógépes hálózatokon belüli szinkronizált idő szükségességére. 1985-re állt elő a megoldással, az NTP-vel, a számítógépek szabványosított és pontos időmérési rendszerével, amely segítségével tízmillimásodpercnyi pontossággal egy közös időforráshoz igazítják a hálózaton keresztül működő digitális eszközöket.

Az NTP ma már világszerte több milliárd eszközön működik, minden kontinensen összehangolja az időt, és a modern digitális infrastruktúra sarokkövévé vált. Az NTP például a hálózati pénzügyi tranzakciók időbélyegzőit tartja pontosan, és pontos és szinkronizált időbélyegzőket biztosít a hálózati tevékenységek naplózásához és felügyeletéhez.

Az NTP-vel kapcsolatos munkája mellett Mills találta fel az első „Fuzzball router”-t az NSFNET számára (az egyik első modern router, amely a DEC PDP-11 számítógépen alapult), létrehozta az FTP egyik első implementációját, az Internet Architecture Task Force első elnökeként kulcsszerepet játszott az internet architektúrájában, valamint a ping megalkotásában.

Bár Dr. David L. Mills egy sikeres úttörő volt szakmájában, élete korántsem volt könnyű: glaukómával született, ami miatt fokozatosan romlott a látáva, végül pedig teljesen megvakult. Betegsége miatt a munkáját is kénytelen volt abbahagyni, a 2000-es években átadta az NTP protokoll irányítását Harlan Stennnek. Halálakor Mills a Delaware-i Egyetem emeritus professzora volt, 22 évnyi tanítás után 2008-ban vonult nyugdíjba.

Nyugodjék békében.

×