Nincs könnyű dolga az embernek, ha manapság gépház vásárlásán töri a fejét. Ez kimondottan igaz, ha minél fontosabb az airflow.

2024.01.23. – Ha valaki teljesen nulláról szeretne összeállítani egy számítógépet, akkor bizony nincs könnyű dolga. Ha sikerült is kiválasztania a megfelelő komponenseket, máris felmerül egy újabb kérdés: milyen házba kerüljenek az alkatrészek? Vannak, akik a méretet helyezik előtérbe, mások extra funkciókra repülnek inkább rá. Aztán ott a harmadik, nagy tábor is, akik az airflow-ból, azaz a szabad levegőáramlásból szeretnének mindent kihozni, hogy minél hűvösebbek legyenek a gépben található komponensek. Tartósság és teljesítmény szempontjából talán ez az opció lehet a legjobb választás, hiszen manapság már nem ritka a 400 wattot fogyasztó videokártya vagy a 250 wattot magának kérő processzor sem. Ezeket pedig bizony valamilyen módon le kell hűteni, elengedhetetlen a szabad levegő minél jobb áramlása. Szerencsére a DigitalTrends csapata az elmúlt napokban kigyűjtötte a legjobb airflow tulajdonságokkal rendelkező házikókat. Nézzük is ezeket!

NZXT H7 Flow

Az NZXT H7 Flow viszonylag régóta az egyik legjobb választás a kategóriában és bizony továbbra is hatalmas népszerűségnek örvend. Nem véletlenül, hiszen minden tulajdonságában a kellemes airflow-t készíti elő. Mid-Tower méretről beszélhetünk, ATX szabványú alaplapokat is befog a ház. A Flow elnevezés sem véletlen, arra utal, hogy a ház előlapja Mesh kialakítású, azaz a rácsos szerkezet is segíti a friss, hűvös levegő bejutását a ház belsejébe. Szintén kiemelhető, hogy a tervezők arra is gondosan ügyeltek, hogy minél jobb lehessen a kábelmenedzsment. A gépház tetejére és aljára is felszerelhető akár 360mm-es AiO radiátor is, így a hűtéssel sem lesznek problémák. Ha általánosan nézzük, akkor sokak számára ez lehet a legjobb választás az ötösből.

Cooler Master MasterBox NR600

A jó airflow házak sajnos nem a budget kategóriát erősítik. A Cooler Master gépháza azonban kifejezetten kellemes árcédulát kapott a cégtől, ha éppen nem nehezítik beszerzési problémák a hazai vásárlókat. Lehet, hogy nem annyira jó a kábelmenedzsment, mint a fenti NZXT házban, ám így is rengeteg lehetőség vár a potenciális vásárlókra. ATX méretet is befogad, azaz nagyobb alaplapok esetén is opció lehet a házikó. A Mesh előlap itt is alapnak számít már, ám a gépház tetejére maximum 240 mm-es AiO radiátor kerülhet majd fel, talán ez lehet a legnagyobb hátránya.

Corsair 7000D Airflow

Ha fontos a minél nagyobb méret és a komponensek terén sem szeretnék figyelni a milliméterekre, akkor a Corsair siet a segítségünkre. A 7000D Airflow változata szintén népszerű választás manapság, nem véletlenül. Sem a 420 mm-es AiO radiátor nem okoz gondot, ahogy bizony a videokártya hosszára sem kell nagyon figyelgetni. Egyetlen egy hátrányt azonban mindenképp érdemes megemlíteni, az pedig nem más, mint a ház elképesztő súlya. Közel 20 kilogrammot nyom a Corsair háza, miközben az előző két alternatíva 7 kiló alatt tudott maradni.

Lian Li Lancool 205M

Előfordulhat, hogy a felhasználó kisebb méretekben gondolkodik, ám nem akarna lemondani a kellemes légáramlásról. Ebben az esetben remek alternatíva lehet a Lian Li Lancool 205M nevet viselő házikója. Mini-ATX szabványnál nagyobb alaplap nem kerülhet a házba, de ezen kívül nem sok korlátozásra érdemes készülni. Videokártya méretekre sem kell nagyon ügyelni, hiszen akár 37 centiméteres szörny is befér a 205M-be. Sőt, 240 mm-es AiO is kerülhet akár az előlapra, akár a ház tetejére is, így a folyadékhűtésről sem kell lemondani az apróbb méret ellenére.

Cooler Master NR200P MAX

A Mini-ATX méret még viszonylag kompromisszummentes lehet, ám a Mini-ITX már több lemondással járhat. Ennek ellenére ehhez a szabványhoz is készítenek kellemes Airflow-t ígérő házakat. Ezúttal is a Cooler Master gyártósoráról gurul le a kiszemelt házikó, az NR200P Max. Egyedi hűtéssel, radiátorokkal és táppal érkezik a házikó, mely megkönnyítheti a felhasználók dolgát. Az alapvető méretből eredendő hátrányok mellett érdemes lehet még kiemelni a videokártyákra vonatkozó, 336 mm-es korlátozást. Szerencsére ilyen méretben is találhatunk még 4070 Super kártyákat is, így a teljesítmény terén sem annyira megszenvedni a döntést. Itt bizony azonban már komoly felárat kell fizetni a kis méretért.

2024 elején ezek tehát azok a házak, melyek a legjobb airflow-val, azaz légáramlással rendelkeznek. Több szabványú és méretű ház is felsorolásra került a bejegyzésben, a 20 kilós ATX szörny mellett aprócska, ITX alternatíva is erősítette a listát. Ha inkább az alsó kategóriában böngésznél:

Így válassz belépő szintű PC házat – Ezekre mindenképp figyelned kell

 

×