A Norges Bank Inverstment Management a Sony vezérigazgatójával, Kenichiro Yoshidával beszélgetett. Ebből pedig kiderült, hogy hogyan játja a gaming piacot a CEO.

2024.01.23. – A Norges Bank Investment Managementnek adott közelmúltbeli interjújában a Sony vezérigazgatója, Kenichiro Yoshida betekintést engedett a PlayStation játékok jövőjébe. Több irányzatot érintett, köztük a felhőalapú játékot, az előfizetéses modelleket és a Microsoft-Activision legutóbbi felvásárlásáról is beszélt.

A Sony is a Microsoft modellt követheti

sony

Az interjúban Yoshida PlayStation víziója az „univerzális befogadás képét” festette le, ahol a játékosok zökkenőmentesen hozzáférhetnek kedvenc játékaikhoz. Lényegében minden platformon, beleértve a PC-t, a mobilokat is. Bár a PlayStation továbbra is az alapplatform maradna, ebből is látszik, hogy a Sony is szeretne a saját határain kívül is hódítani. A beszélgetés később az előfizetéses modellek növekvő népszerűségére terelődött. Miközben elismerte értéküket, Yoshida fenntartásait fejezte ki a jelenleg ismert rendszert illetően. Ez az úgynevezett „all you can eat”, vagyis „mindent megehetsz” előfizetős rendszer, szerinte nem életszerű. Úgy gondolja, hogy míg papíron jól hangzik, hogy havi X összegért egy halom játékot kapunk, végeredményben maximum egy-két címmel játszik egy gamer egy időben. Úgy látja, hogy ez a korlátlan hozzáférésű modell jobban működik a videó streaming szolgáltatások esetében. A Sony egy úgynevezett hibrid stratégiát kíván folytatni a jövőben a PlayStation Network-ön, ami a CEO szerint a tökéletes arany középút lehet.

Ugyan részleteiben nem fejtette ki, hogy pontosan mire is gondol a „hibrid modell” kifejezés alatt, azért egy-két infómorzsát elejtett. A PlayStation Network a jövőben többfajta szolgáltatást is kínálhat majd, ami így több gamer ízlésének is megfelelő lehet. Valószínűleg megmarad a PS Plus-szerű előfizetés, amihez jár majd a játékkatalógus, ám ezek mellett úgynevezett „pay-per-content” vásárlások is elérhetők lesznek. Utóbbi feltehetően speciális kiegészítőket, valamint szűkösebb játékcsomagokat tartalmazhat. Természetesen emészthetőbb áron.

Az interjúban szó esett a Microsoft-Activision akvizícióról is, amire a vezérigazgató csak annyit mondott, hogy „jót tesz az egészséges verseny az iparnak”. Nos, ez inkább hangzott egy jól begyakorolt válasznak, mint egy őszinte véleménynek, de hát ez van. A beszélgetés egyébként nem rövid, csupán csak a gaming-szekciót zavarták le relatíve gyorsan.

Ezt olvastad már?

9+1 fantasztikus sorozat 2023-ból, amit vétek volna kihagyni

×