Kezelésre szorul egy csomó egyetemista, akiknek hackerek küldözgettek erőszakos tartalmakat a Discordon. Brutális és szokatlan támadás történt.

Gábor János

2024.01.22. – Sokkoló kibertámadás áldozatai lettek a Discordon az amerikai UC Irvine Egyetem hallgatói. Többen közülük kórházba is kerültek a nyomasztó képek miatt, amikkel szélsőséges szervezetek bombázták őket, az egyébként tanulási célra létrehozott csatornákon. A hackerek 1000 dollárt (több mint 350 ezer forintot) követeltek minden egyes áldozattól azért cserébe, hogy abbahagyják az erőszakos tartalmak ömlesztését.

Forrás: Freepik

A CBS News szerint a múlt héten több napon át tartó támadás közel háromezer jelenlegi és volt UC Irvine-os diákot érintett. A Discord csatornákra annyira durva grafikus kontenteket öntöttek rá, hogy attól „sokan hánytak, sokan sírtak” – nyilatkozta egyikük, Alina Kim. A lány szerint a képek között „akadtak olyan dolgok, amiket nem lehetett nem látni: nagyon szemléletesek, erőszakosak voltak”.

Így fogott össze a Discord népe a támadók ellen

A Discordon az UC Irvine több ezer hallgatója hozott létre saját szervert, hogy jegyzeteket cseréljen, vizsgákra tanuljon, vagy például klubokhoz csatlakozzon. Kim, aki néhány megtámadott csatornát maga moderált, rögtön elkezdett csapatot szervezni arra, hogy azonosítsák, majd egy bottal blokkolják a hackerek profiljait. Mint mondta, végül 400 olyan fiókot találtak, ami összefüggésbe hozható a támadással, és több közülük „szélsőjobboldali, homofób csoportokhoz” köthető.

A diákok amellett, hogy maguk is nekimentek a támadóknak, jelentették az esetet az egyetemi rendőrségnek, ami aztán az FBI-t is bevonta a nyomozásba.

Kim úgy véli, az, hogy néhány nap alatt sikerült letakarítani a szervereikről az erőszakos tartalmakat, a Discordon kialakult közösség gyors összefogásának köszönhető. A baj ettől függetlenül megtörtént, ezért az egyetem pszichológiai tanácsadást és kiberbiztonsági segítséget ígért az érintetteknek.

Utóbbit mi is ajánlunk, biztos, ami biztos:

Minek kellenének a hackereknek pont a TE adataid? Mit csinálnak velük?

×