Egy AI képalkotással foglalkozó művészeti kezdeményezés megmutatja, hogyan néznének ki a varázsvilág ikonikus szereplőinek vietnámi változata.


Bódi Dániel

2023.07.11. – Bár itt-ott valóban veszélyt jelent(het) a grafikusok munkájára a képalkotásra kihegyezett generatív mesterséges intelligencia, elég csak a Disney sorozatának, a Titkos Inváziónak a nyitányára gondolnunk, amit szinte teljes egészében egy AI hozott létre. Volt is hiszti miatta rendesen, persze tök jogosan.

Nyilván egy vállalat teljesen szabadon dönthet arról, hogy pontosan milyen eszközöket használ, ahogyan arról is maga dönt, milyen és mennyi szakembert alkalmaz egy-egy produkció elkészítéséhez. Bár a Disney egy elég méretes példa, de igazán széles körben még nem terjedt el mondjuk a Midjourney vállalati-üzleti-szórakoztatóipari célú felhasználása. Pedig egy csomó generatív AI teljesen ingyen hozzáférhető, bárki úgy és arra használja, amire csak akarja őket, és jelentősen olcsóbb, mint amennyiért egy saját ötletekkel, stílussal, meglátással, szépérzékkel rendelkező humán grafikus dolgozik.

Olcsó < minőség relációban tehát egyelőre az utóbbi felé néz a kacsacsőr, a mesterséges intelligencia alapú képgenerátorok pedig  megmaradtak közkísérletezgetős programoknak. Most még. Egyelőre. Az AIhug ART nevű vietnámi művészeti kezdeményezés például jól rámutat az Midjourney egészen bámulatos képességeire, amivel a legkisebb költői túlzás nélkül hihetetlen képeket lehet generálni.

A laikusoknak mondom, hogy a folyamat azért sokkal bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik. Ahhoz ugyanis, hogy valóban egy látványos képet készítsen az AI, igen pontos, jól körülírt, részletes promptot, azaz paramétereket kell megadni neki. Tehát nem elég elképzelni a viszont látni kívánt képet, hanem a lehető legjobban meg is kell azt fogalmazni, lehetőleg úgy, hogy a szöveg értelmezhető, jól lefordítható legyen a gép megannyi titkot rejtő „agyában”.

A lényeg, hogy ha mindez adott, akkor a Midjourney-vel tulajdonképpen akármit és bármit meg lehet rajzoltatni. A legjobb demonstrációt az AIhug ART a Harry Potter könyvekkel ejtette meg, aminek lapjairól szépen kimásolták a karakterleírásokat (mint korábban a Trónok Harcával is tette egy másik alkotó) majd megkérték az AI-t, hogy ez alapján képzelje el a szereplők vietnámi verzióját.

Az eredmény pedig magáért beszél: az elkészült képek valóban olyanok, mintha egy készülő sorozat jelmezpróbáján készült fotók, néhol festmények lennének. Ez leginkább a koncepciós művészek és az illusztrátorok számára lesz problémás, akiknek a munkájára már most alkalmas lehet egy Midjourney-féle AI.

Ha bírod az ilyeneket, akkor ezt is érdemes csekkolnod:

Képes vagy megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×