Általában egy adott összegkeretben gondolkoznak a PC vásárlók. Nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban osztják fel a CPU és VGA között a pénzt.

2024.01.19. – Nincs könnyű dolga manapság senkinek, ha számítógépet akar építeni. A PC megvásárlása, összeállítása előtt mindenki előtt ott lebeg egy adott ár, melyet rászánna a masinára. Igen ám, de nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban oszlik ez el az egyes komponensek között. A két legfontosabb összetevő a videokártya és a processzor lehet ilyen szempontból. Nem véletlen, hogy ezek kiválasztásánál merül fel legtöbbször az a kérdés, hogy melyikre érdemes többet szánni, ha JÁTÉK a cél. Erre a kérdésre kereste a választ a TechSpot csapata is, akik a Ryzen 5 7600 + RTX 4070 Ti CPU és VGA kombinációt eresztették össze a 7800X3D + RTX 4070 párosával.

A csapat és a felhasználók jelentős része hosszú évek óta azt hangsúlyozta, hogy a min-max stratégiát kell alkalmazni. Azaz a lehető legkevesebb összeget kell rászánni a „felesleges” alkatrészekre, a büdzsé jelentős részét a GPU-ba érdemes invesztálni. Ez azonban függhet a játszott címektől is. Mindenképp érdemes lehet megvizsgálni, hogy ez a stratégia mennyire állja meg a helyét manapság, amikor rengeteg különféle motorra épülő játékot találhatunk a piacon. Kezdjünk is neki!

A CPU, VGA tesztkörnyezet

A Ryzen 5 7600 processzora az AM5 foglalat alján helyezkedik el, ám nem igazán tekinthető gyenge processzornak a maga 6 magjával, 12 szálával. A Ryzen 7 7800X3D viszont minden kétséget kizárólag a legerősebb gamer processzor 2024 elején, 14. Intel generáció ide vagy oda. A 4070 és 4070 Ti esetében is hasonlóról beszélhetünk, a 4070 sem rossz kártya, de a 4070 Ti egy teljes szintet ugrik az erőviszonyokat illetően. A Super kártyák felzavarhatják majd később az állóvizet, de ez a bejegyzés szempontjából most teljesen lényegtelen, hiszen más kártyákat is behelyettesíthetnénk a helyükre. A memória minden esetben DDR5-6000 CL30 volt, hogy ilyent téren sem legyenek leolvasható különbségek.

Az eredmények

Az Avatar erősen kezdett, pillanatok alatt kiderülhetett, hogy az ilyen jellegű játékoknál bizony tényleg jobban járunk, ha inkább az erős videokártyák felé húz a szívünk. 32-35 százalékkal több képkockához juthatunk az erős GPU-t felvonultató kombinációval.

A The Last of Us Part 1 egy olyan játék, mely megköveteli az erős processzort is. Ennek köszönhető, hogy az Avatarnal tapasztalható 30%+ előny itt bizony „csak” 20% körül alakul. Ez azonban azt is megmutatja, hogy még CPU éhes játékok esetén is az erősebb VGA-t felvonultató kombináció nyer.

A Pókember már egy fokkal érdekesebb játék. Papíron egy AAA címről beszélünk, ám úgy tűnik, hogy a processzorból többet profitál egy bizonyos szint felett, mint a videokártyából. 1080p és 1440p felbontásokon az erősebb processzor győzött, 4K felbontáson azonban már elfogyott az RTX 4070 ereje.

VGA vs. CPU

A Warzone sokakat meglephetett, hiszen rengetegen kompetitív címként tekintenek a játékra. Az ingyenes battle royale azonban egyértelműen jobban szerette az erősebb VGA-t, mint a jobb processzort. A gépigénye azonban baráti, így mindkét kombináción hozható a 144 FPS, még 1440p felbontáson is.

Fortnite esetében nincs sok kérdés, 1080p és 1440p felbontásokon az erősebb processzor győz, nem is kevéssel. 4K felbontáson már elfogy az RTX 4070 ereje, ám így sem sokkal marad le. Performance módban egyértelmű a processzor győzelme, ám úgy tűnik, hogy anélkül is érdemesebb lehet erősebb processzorba invesztálni a kompetitívebb szellemű játékosoknak.

VGA vs. CPU

Counter-Strike 2-nél már érdekesebb számokat olvashatunk le. 1080p felbontáson az erősebb processzor győzött, ám 1440p és 4K felbontásokon már elkélt a 4070 Ti ereje. A Counter-Strike 2 friss megjelenés, nagy eséllyel a fejlesztők alakítani fognak a játékmotor optimalizáltságán az elkövetkezendő időszakban.

Verdikt

Az világosan leolvasható a fenti számokból és grafikonokból, hogy az esetek jelentős részében valóban a GPU-ba érdemes a legtöbbet invesztálni. Ez azonban csak akkor igaz, ha a processzoron sem spórolunk. Egy Ryzen 5 5600 + 4070 Ti kombinációval messze nem ilyen eredményeket kapnánk, valamennyi balanszra mindig szükség van. Nem érdemes tehát teljesen alsó kategóriás CPU felé nyúlni, hogy mindenképp erősebb VGA-nk legyen. A közép vagy felsőbb kategórián belül azonban már választhatjuk a szerényebb, de középkategóriás processzort, ha a megmaradó pénzt videokártyába szeretnénk invesztálni. Erre kiváló példa a fenti Ryzen 5 7600 és Ryzen 7 7800X3D esete. A körülbelül 80 ezer forintos árkülönbséget már megérheti a VGA-ba pakolni, hogy jobb és folyamatosabb játékélményt kaphassunk. 

A kompetitív játékok azonban kivételt képezhetnek, hiszen ezek az esetek jelentős részében a CPU erejére hagyatkoznak. Ha Fortnite, Valorant vagy épp Counter-Strike 2 triója és a hozzá hasonló játékok teszik ki az időnk nagy részét, akkor a CPU-ba kell a lehető legtöbb pénz beleinvesztálni, főleg, ha a 240 Hz-es monitor beszerzését is tervezzük a közeljövőben.

Több alkalmazás is megkapja az AMD FSR támogatást – Ezért lesz ez jó

×