Hatalmasat robbant a minap megjelent Palworld, ami olyan, mint a Pokémon, csak fegyverekkel – és még annál is sokkal több.

Bódi Dániel

2024.01.19. – Épp csak megjelent a Pokémont kissé átértelmező Palworld a Steam korai hozzáféréses programjában, de máris gigantikus sikernek néz ki. A SteamDB adatai szerint a megjelenését követő órákban több százezren, összesen 370.000-en ugrottak fejest bele – ami azért is érdekes, mert nem ingyen, hanem 10.000 forintos áron jelent meg – így is akciósan 10%-kal olcsóbban, január 25-től 11.000 forintot fognak kérni érte, miközben a játék elérhető a 3000 forintos Game Passból is elérhető.

A Palworld ezzel a Steam, vagyis a legnagyobb PC-s játékplatform 3. legnépszerűbb játéka, aminél csak a Counter Strike 2-vel és a DOTA 2-vel játszanak többen.

De mégis mi a fenét esznek ezen annyian?

A Palworld sikerének nagyon sok összetevője van, de alapvetően hármat érdemes kiemelni, ami mindenre is magyarázatot ad.

1; a Palworld egy ízig-vérig Pokémon-klón. Egy aranyos szörnyekkel teli világban kell kalandoznunk, akiket konkrétan ugyanúgy kell elkapnunk, mint a Nintendo zsebszörnyeit. Igen ám, csakhogy az újabb Pokémon-játékokkal kizárólag Nintendo-konzolokon lehet játszani legálisan, problémamentesen, szóval mondhatni a Palworld az első ilyen típusú játék a Steamen és Xboxon – ergo gigantikus piaci résre csapott le.
2; A Palworld sokkal több is, mint egy mezei Pokémon-klón. Míg az eredeti játékkal az 1 éves kortól egészen a 99 éves gamerekig lőnek, addig a Palworld a nagyobb, minimum tinédzserkorú játékosokat tartja inkább célközönségének. A játékmenete komplexebb, néhol különösen hasonlít az Animal Crossingra – ami szintén Nintendo-exkluzív, de egy csomó másik népszerű túlélőjátékos mechanikát is tartalmaz – mint amilyen a Gounded, miközben mindenféle dungeont fedezhetünk fel és kemény bossokkal harcolunk – egyedül, vagy a haverokkal.
3; A Palworldben vannak fegyverek, amikkel előbb le kell gyengíteni a palokat, mielőtt elkapnánk őket. A játékban azonban nem csak mi ragadhatunk gépkarabélyt, hanem a paljaink is, ami nem csak groteszké, hanem istentelenül viccessé, úgy szórakoztatóvá teszi a játékot.

Utóbbi miatt szokás is „Pokémon, csak fegyverekkelnek” is nevezni, valójában azonban több működő és népszerű receptből áll össze – csupán az aranyos lények hasonlítanak a Pokémonokra, és már csak az összevetés miatt is óriási figyelem szegeződött a Palworldre. A siker tehát eleve kódolva volt bele. Ami viszont még meglepőbb, hogy a játék egyáltalán nem lett rossz, sőt! Igaz, még csak korai hozzáférésű, de a játékosok túlnyomó többsége imádja:

a Steamen jelenleg a Pal-játékosok 86 százaléka rendkívül pozitív élménnyel gazdagodott.

Szóval nagyon is érdemes lehet kipróbálni ezt a Frankeinstein-i zsenit, ha viszont nem szeretnél 10.000 forintot fizetni egy early access címért, vagy szimplán csak kíváncsi vagy rá, akkor mindenképp a Game Passon állj neki, ahol PC-n mindössze 300 forintot kérnek el egy új felhasználótól az első hónapban. Az Xboxos szolgáltatás kínálatába is bekerült a Palworld Preview verziója, ami tulajdonképpen ugyanaz, mint a Steam korai hozzáférése, szóval ott sem kell feltétlenül teljes árat fizetni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezzel a 35 remek játékkal teljesen INGYEN játszhatsz a Steamen

×