Történelmi siker, hogy másfél évtized után sikerült letaszítani a trónról a Rockstar Gamest és az aktuális Call of Duty címet.

Gábor János

2024.01.18. – 2023 különös évként vonul be a gaming történelembe, főleg az Egyesült Államokban, ahol 15 hosszú évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ne a Rockstar Games valamelyik játéka, vagy az adott év aktuális Call of Duty címe legyen a legsikeresebb videojáték. Kijött egy érdekes statisztika, ami gyakorlatilag minden nagy platformon (Nintendo eShop, PlayStation Store, Xbox, Steam) összegezte a fizikai és a digitális kiadványok eladott példányszámait, és meglepő végeredményt hozott.

A Varázsvilág menőbb

A Circana piaci riportja alapján kiderült: 2023-ban nem az ActiVision Blizzard, de még csak nem is a Rockstar Games adta ki az Amerikában legsikeresebb játékot (ami a 2008-as Rock Band óta egyetlen egyszer sem fordult elő), hanem a Warner Bros. Games. Az abszolút győztes pedig nem más, mint a Hogwarts Legacy. Az igazsághoz azért hozzátartozik: a legeladottabb franchise még mindig a CoD, hiszen a top 20-ban nem csak a második helyezett Modern Warfare III, hanem a Modern Warfare 2 is szerepel, ami úgy tudott az év hetedik legsikeresebb játéka lenni az USÁ-ban, hogy 2022-ben adták ki.

A lista többi helyezettjét nagyjából hasonló pozíciókba vártuk, mint ahol végeztek: dobogóra került a Madden NFL 24 és pimaszul jól szerepelt a Marvel’s Spider-Man 2, illetve a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. A Starfield a 10. hellyel aligha nevezhető eget rengető (legfeljebb tisztességes és szép) sikernek, ahogy a franchise amerikai kultusza miatt magasabb pozícióba jósoltuk volna a végül nyolcadikként befutott Star Wars Jedi: Survivort is.

Mat Piscatella, a Circana vezére egyébként további érdekességeket ugyancsak megosztott az X-en. A cég statisztikái szerint az összes tavaly eladott videojáték majdnem 48 milliárd dolláros forgalmat generált, csak az Egyesült Államok területén, ami kb. félmilliárd dollárral, vagyis kb. egy százalékkal több, mint a 2022-es összeg.

Ami pedig csak a PC-t, illetve a Steamet illeti, ott a CoD kanyarban sem volt 2023-ban:

A sorrend nem, a bevétel döbbenetes – a Steam legtöbbet kaszáló játékai

×