A játékcsalások néhai uralkodója visszatért, és AI Shark néven egy olyan kontrollertmutatott, amivel új szintre emelné a csalás fogalmát.

Bódi Dániel

2024.01.17. – Egy nagyobbacska összegben fogadni mernék, hogy a magyar játékosok java részének az ég világon semmit sem mond a GameShark neve. Pedig a 90-es, majd a 2000-es évek elejének egyik sztárgyártójáról van szó, aminek egyetlen profilja az volt, hogy mindenféle csalásokat tartalmazó kazikat és lemezeket kínált a konzolos játékosoknak. A vállalat már nagyon rég nem aktív, a neve azonban az ősgamerek körében még jó hívószó lehet, ezért  a GameShark néhai tulajdonosa, Todd Hays az Altec Lansing hangtechnikai gyártóval összeállva egy új termékkel próbálja meg feltámasztani a cheattel szorosan összeforrt brandet.

A formáció az idei CES-en már meg is villantotta az új kütyüjét – a címben említett AI Sharknak nevezett kontrollert, ami láss csodát, lepődj meg: mesterséges intelligenciával lett felturbózva. Az AI papíron sosem fog öntudatra ébredni, cserébe folyamatosan profilozza a játékost, akinek a játékstílusát jobban ki fogja ismeri, mint bármi és bárki más. A valós idejű megfigyelések alapján pedig akár játékonként hatékonyabb beállításokat, vagy akár makrókat is javasolhat, sőt, ha már annyira bízunk az AI Sharkban, akkor megengedhetjük neki, hogy játék közben, a helyzettől függően variáljon például az analóg karok érzékenységén, míg az ügyetlenebbeknek akár be is segíthet a játékban.

Legalábbis így kellene működnie, ha elkészül, egyelőre viszont csak egy koncepciót láthattunk az AI Shark csalókontrolleréből. Ez utóbbi azért is hangsúlyos, mert bár kifejezetten remek felhasználási módjai lehetnének egy ilyen kütyünek (mást ne mondjak; a kisegítő beállítások terén), de a fő profil továbbra is a csalás marad – hűen a GameShark régi nagy híréhez. Amennyiben az AI Shark valóban beváltja az ígéreteit, akkor a csalásellenes programokat is frissíteni kell majd, hogy képesek legyenek kiszűrni a kontrollert – míg a konzolgyártók – ha érdekük úgy kívánja, egyszerűen nem adnak a gyártónak licencet.

Az AI Shark – egy egy sor másik mesterséges intelligenciával felszerelt eszköz: billentyűzet, egér és headset – a tervek szerint 2024 végén kerülhet a boltokba.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Képes vagy megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×