Ez a videojáték annyira durva horror lett, hogy utólag alaposan bele kellett piszkálni, mielőtt végleg letiltja, például a PlayStation Store.

Gábor János

2024.01.17. – Filmadaptáció lesz abból a horrorjátékból, ami az utóbbi évek egyik legnagyobb balhéját okozta a nyers, brutális jelenetei és interakciói miatt, ezért cenzúrázni kellett, hogy hozzáférhető maradjon. Ez a nyomasztó játék nem más, mint a 2022 elején megjelent és komoly meghökkenést okozó Martha is Dead. A játékot fejlesztő olasz stúdió, az LKA nemrég összefogott a játék brit kiadójával, a Wired Productions-szel és a svéd Studios Extraordinaires filmgyártó céggel, hogy elkészítsék a filmváltozatot.

Forrás: LKA

„A Martha is Dead minden elemét rendkívüli pontossággal és gondossággal hoztuk létre” – mondta az LKA alapítója, egyben a játék írója és tervezője, Luca Dalcò egy nyilatkozatban. „A narratíva összetettségét aprólékosan megterveztük, vizualizáltuk, sőt, a filmes minőséget szem előtt tartva alakítottuk ki. Filmként életre kelteni egy valóra vált álom lesz” – idézi a fejlesztőt a VGC.

Erről szól, ez a baj vele

A játék 1944-ben, Toscanában játszódik, és a felhasználók Giuliát, azt a fiatal nőt irányítják benne, aki sötét és rejtélyes kalandba keveredik, miután ikertestvérét, Marthát holtan találják. Bár a horrorjáték komoly elismerést váltott ki, például a rendkívül részletes tájképei miatt, néhány megkérdőjelezhető jelenete komoly vitákat generált – többnyire a fizikai csonkítások és egy történeti mellékszál tartalma miatt, ami egy rémálomba illő vetélés körül forog. A brutális jeleneteket a PlayStation-verziókban cenzúrázták: egyes, Xboxon és PC-n játszható interaktív történetszálakat PS4 és PS5 platformokon részlegesen leállítottak.

A filmadaptáció dolga könnyebb lesz: úgy láttathatja a történéseket, hogy a film a bemutatható korhatár kategóriákon belül maradjon.

A VGC anno azt írta a kritikájában, hogy a Martha is Dead „mélyen felkavaró játék, és nem mindenkinek való, miközben egyformán magával ragadó és megrázó kaland, ami még sokáig kavarog majd a játékosokban. Amíg el tudod viselni a gyakran rendkívül nyomasztó tartalmat, a Martha is Dead egy vonzó és atmoszférikus kaland, briliánsan megvalósított helyszínnel és gyönyörűen kísérteties hangsávval. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy nem fog minden ízlésnek megfelelni.” Nos, olyannyira nem, hogy, ha nem módosítják a legdurvább szakaszok interakcióit, valószínűleg nem is maradt volna ott a PS áruházában.

Szerintünk ebből a horrorjátékból is baj lesz – mi szóltunk:

Hogy nem tiltották be? Ez lehet a legdurvább horror a Steamen

×