Hosszú fejlesztési idő és megannyi halasztást követően végre pontos megjelenési dátumot kapott 2024 egyik legvártabb játéka, a STALKER 2.

Bódi Dániel

2024.01.16. – Türelem STALKER-t terem! – tartja az ősi dakota közmondás, és mennyire igaz!

A STALKER 2 fejlesztése kifejezetten szerencsétlenül alakult, amikor az orosz tankok megindultak ledózerolni Ukrajnát, aminek védelmére jó néhány ukrán fejlesztő maga is fegyvert ragadott, míg mások a tragikus helyzet ellenére, az otthonaikat hátrahagyva máig próbálják befejezni az eredetileg 2022-re ígért játékot. Mi, játékosok ebben a nehéz helyzetben csak a türelmünkkel tudunk adózni a GSC Game World fejlesztőinek áldozata előtt, ami úgy tűnik, hogy néhány hónap múlva már tényleg beérik.

Ha nagyon őszinte volnék – és miért ne lennék, akkor azt mondanám, hogy a játékosok valójában csak jól jártak azzal, hogy ilyen sokat késik a STALKER 2. Egyrészt; ukrajnai háború nélkül sem egy rossz dolog, ha a csapatnak több idő jut kikupálnia a játékát, és bár itt kényszerűség volt a halogatás oka, egészen biztos vagyok benne, hogy a rendelkezésre álló plusz időt hatékonyan használták ki. Másrészt; csak az elmúlt évben rekordmennyiségű videojáték jelent meg – köztük is számtalan AAA-s cím, melyek egymásra licitálva versengtek a játékosok idejéért. Ugyan a játékosoknak közvetlenül mindegynek, vagy akár jónak is tűnhet, hogy sok játék közül válogathatnak, de valójában a túltelített piac senkinek sem kedvező, hiszen így különösen megoszlik a figyelem és az érdeklődés, ami jó pár játékkiválóság anyagi vesztét, úgy a potenciális folytatások elkaszálását okozza.

Mindezek fényében tehát nem olyan szomorú dolog, hogy a STALKER 2 több mint két évnyi késést követően 2024 szeptember 5-én érkezik.

Bizony, jól látod, és nem csak egy bátor tippről van szó, a GSC Game World csapata hivatalosan is kitűzte a STALKER 2 végleges megjelenési dátumát. Persze azért még ne igyunk előre a nyolclábú medve bőrére, hiszen az elmúlt évek történéseiből megtanulhattuk a leckét, ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy papíron a STALKER 2 már elkészült, és csak a végső technikai simításokat végzik;

„Kedves sztalkerek,

Tavaly, a 2023-as Gamescom során végre személyesen is találkozhattunk. Összegyűltünk veletek a tábortűz körül, hogy megosszunk veletek valami értékeset, amit ennyi éven át készítettünk nektek – a S.T.A.L.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl egy kis részét. Nyilvánosan először.

Egyszeri kezdeményezésünk aztán egy Franciaországon, Brazílián, Szingapúron és más országokon átívelő, tábortűztől tábortűzhöz vezető utazássá alakult. Több ezer játékos játszhatott a játékkal és adhatta meg nekünk a hőn áhított visszajelzést róla.

És ahogy az igazi barátok mindig teszik, ti is megosztottátok őszinte gondolataitokat a játékkal kapcsolatban. Pozitívan és negatívan egyaránt, amiért hálásak vagyunk. A meglátásaitokból két kulcsfontosságú pontra jöttünk rá: arra, amit ünnepelhetünk, és arra, amit komolyan megfontolhatunk.

Az első: a Zóna marad a Zóna. A maga valódi szépségében és a mi képmásunk után. A játékmenet abszolút a S.T.A.L.K.E.R. érzést hozza, a hangulat, a hardcore stílus, a zord és barátságtalan környezet pedig már készen áll. Nem is lehetnénk hálásabbak ezekért a szavakért, hiszen lényegében egyszerre foglalják össze a projekt legfontosabb szándékát és fő inspirációját a kezdetektől fogva.

A második: a hátizsákban lévő felszerelést még egyszer át kell néznünk, hogy teljesen biztosak lehessünk benne, hogy a legszükségesebb pillanatban nem hagy majd cserben minket. A technikai oldaláról a játéknak több időre van szüksége.

Az őszintén szólva kihívásokkal teli fejlesztési folyamat során megértettük, hogy a csapat számára az idő a legfontosabb. Látva a fejlesztés hosszát és megértve, hogy nem feszegethetjük túlságosan a türelmedet, elhatároztuk magunkat a játék 2024 első negyedévében történő megjelenése mellett, amiért extra keményen dolgoztunk, hogy ezt a célt tartani is tudjuk.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az év elején még mindig tanúi voltunk annak a bizonyos mennyiségű technikai hiányosságnak, amelyek a S.T.A.L.L.K.E.R. 2-t a rajongóink által várt végleges élményhez szükséges elvárások alatt tartják.

Bár sajnos nincs mód arra, hogy az újabb halasztás kevésbé hangozzon rosszul, úgy döntöttünk, hogy világosan megfogalmazzuk azokat az okokat, melyek miatt a játék elhalasztása mellett döntöttünk egy újabb csiszolási hullám kedvéért.

A S.T.A.L.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl végleges megjelenési dátuma mostantól 2024. szeptember 5-e.

Tudjuk, hogy ti is ugyanúgy várjátok ezt a pillanatot, mint mi. De az utolsó simításokat mindenképp el kell végezzük, hogy az utazás a Zónába zökkenőmentesen és a tervek szerint menjen. Köszönjük a türelmeteket és a folyamatos támogatást, és készüljetek fel arra, hogy még idén rengeteg új infót láthattok a játékról.”

– írták a fejlesztők Twitteren/X-en, amihez egy hangulatos előzetes is mellékeltek. Bár a pontos dátum mindenképp egy örömteli hír, ugyanakkor a magyarázat egyben megnyugtató és nyugtalanító. Mintha a GSC fel akarna készíteni minket a STALKER 2 megjelenéskori problémás állapotára, amit ugyan mindenáron el akarnak kerülni, de egy újabb halasztás már nekik sem férne bele. De az is lehet, hogy a Microsoft köti az ebet a karóhoz, ami nem kevés pénzt fizethetett azért, hogy a STALKER 2 rögtön az első pillanatától kezdve elérhető legyen a Game Pass kínálatából. De a lényegen az sem változtatna; alig 8 hónap múlva, szeptember 5-én végre megjelenik a STALKER 2.

Ezt is érdemes elolvasnod:

40 elmebajos és hányadék gamer setup, amitől sírva rohansz ki a világból

×