Futótűzként terjed a hír az interneten: Észak-Koreában bevezetik a 4G-t. Szomorú, hogy a diktatúrában sok értelme nincsen.

2024.01.16. – Észak-Korea volt már futball, kosárlabda, de talán kézilabda világbajnok is, az olimpiai érmekről már nem is beszélve. S míg mi, akik tudjuk, hogy mi az igazság, ezen jókat szoktunk nevetni, sajnos ez a valóság pár millió ember számára. Ahogy az is, hogy a diktatúrában élők technológiai fejlettsége is jóval a jelenlegi sztenderd mögött kullog. Idehaza már elérhető az 5G technológia, a 4G pedig már alapfelszereltségnek számít. Nos, Észak-Koreában a 3G még mindig a használatban lévő mobilhálózat technológia. A legfrissebb hírek szerint azonban komoly technológiai átállás küszöbén áll az ország.

4G ott, ahol igazán szükség sincs rá

A DailyNK névtelen forrásokra támaszkodva arról írt, hogy Észak-Korea elkezdett nyitni a 4G és az LTE felé. Azonban azt érdemes kiemelni, hogy a számunkra már lassan idejétmúltnak is tekinthető technológiákat nem öntötték a lakosság nyakába. Jelenleg csak egy-két olyan mobiltorony található az országban, ami képes LTE jelet sugározni. Ezek is leginkább a főváros, Phenjan környékén találhatók.

Ez pedig azt eredményezi, hogy minél távolabb utazunk a fővárostól, a jel annál gyengébb lesz, majd pedig meg is szűnik. Épp ezért az emberek inkább még maradnak a jól megszokott 3G-s készülékeiknél. Úgy tudott ugyanis, hogy az országban használt 4G-s készülékek nem váltanak vissza automatikusan 3G-re, ha eltűnik a 4G jel. Így tehát még nem látják értelmét a fejlesztésnek, hiszen csak megnehezítené a mindennapokat. Mivel még csak most indult a technológiai frissítés, nem is lenne értelme sietni ezzel.

észak-korea

A 4G/LTE képes eszközök között egy halom, Kínából beszerzett használt készülék található. Ezek legtöbbje a DailyNK értesülései szerint a Huaweitől származnak. Az átállásnak egyébként nincs nagy jelentősége, mivel a GSMA Intelligence adatai szerint csak a lakosság 28,3 százaléka rendelkezett mobilkapcsolattal 2023-ban, és mindegyik feltöltőkártyás – írja a HVG a Mobile World Live nyomán. Ráadásul SIM kártyák csupán csak negyede dolgozik okostelefonban. Mivel diktatúráról van szó, iPhone-ról még csak álmodni sem merhetnek a helyiek. Minden forgalomba hozott okostelefon észak-koreai gyártmány. S az internetet is csak zárt, belsős hálózaton belül használhatják.

Ezt olvastad már?

Megosztó döntés: erősen nerfelték a The Finals kontrollerhasználatát

×