Legalábbis most ezt mondják nekünk egy technológiáról, ami elméletben lenyűgözőnek tűnik. Persze a valóság még ettől lehet teljesen más.

2024.01.15. – Nem lehet azt mondani, hogy az okostelefonok fejlődésével az akkumulátorok kimaradtak volna az újításokból. A telefonok aksija például egyre nagyobb teljesítményű, kitalálták a gyorstöltést, és mindenféle energiatakarékos beállítást is született. Persze a telefonok körül így is állandó probléma, hogy folyton lemerül, az akkumulátor élettartama pedig folyamatosan csökken. Miért nincs egy olyan megoldás, hogy sose kelljen telefont tölteni? Tették fel a kérdést azok, akik megalkották a nukleáris akkumulátort.

Hogy ha lehet hinni a Independent beszámolójának, a jövő a nukleáris akkumulátoroké, ami 50 évig is képes energiát adni anélkül, hogy bármikor tölteni kéne. Legalábbis ezt állítja egy kínai tech-startup, a Betavolt, ami nagy álmokat jelentett be. A Betavolt nukleáris akkumulátora egy pénzérménél is kisebb kompakt lemez, ami 63 nukleáris izotópot tartalmaz. Ezek bomlása adja az energiát, ami elektromos árammá alakítva egy készüléket működtethet.

Veszélyesen hangzik?

Első hallásra talán igen, de valójában nem. Sőt: az ilyen típusú akkumulátorokat már használják nagyon kis teljesítményű eszközökben. Az akkumulátor ráadásul környezetbarát is, mivel az izotópok teljes bomlás után stabil rézizotóppá alakulnak. A leírás szerint „nem radioaktív, nem jelent veszélyt és nem szennyezi a környezetet”.

„A Betavolt által kifejlesztett atomenergiával működő akkumulátor teljesen biztonságos, nincs külső sugárzása, és alkalmas olyan orvosi eszközök működtetésére, mint a pacemaker, vagyis a szívritmus-szabályozó” – mondta a vállalat.

Mikor?

A legfőbb kérdés most tehát az, hogy a technológia mikor juthat el hozzánk, egyszerű felhasználókhoz. Mikor kaphatunk például olyan mobilt, amit 50 évig nem kell tölteni? Nos, a vállalat jelenleg még teszteli a BV100 akkumulátort, de már tervben van a tömeggyártás okostelefonok és drónok számára. A BV100 jelenleg 100 mikrowatt teljesítmény leadására képes, de 2025-re már 1W teljesítményű akkumulátorrá válhat.

Ennél persze jóval többre lesz szükségünk egy okostelefonhoz. Hogy a technológia képes lesz-e ultra hosszú élettartamú nukleáris akkumulátort létrehozni, ami meghajt egy telefont – miközben olcsó is – nos, ez már egy másik kérdés.

Ezt a sok-sok ingyen játékot láttad már?

Ezzel a 35 remek játékkal teljesen INGYEN játszhatsz a Steamen

×