A Microsoft 2023 első hónapjaiban világosan kijelentette, hogy a Windows 10 fejlesztése leállt. Nem sikerült azonban teljes mértékben betartani.

2024.01.15. – A Windows 11 2021 szeptemberében jelent meg, kifejezetten vegyes fogadtatás fogadta. Nem véletlenül, hiszen a Microsoft meglehetősen durva gépigényt jelentett be. Tudatos döntés volt ez, hiszen a Secure Boot és TPM 2.0 támogatást mindenképp implementálni szerette volna a cég. Olyan processzorok is kiestek ennek köszönhetően, mint például az első generációs Ryzen egységek. Természetesen ki lehet játszani különféle módokon ezeket a korlátozásokat, de hosszú távon visszaüthetnek ezek. Remek példa erre a Valorant, mely bár feltelepül a „trükkös” Windows 11 telepítésekre, a TPM 2.0 hiánya miatt nem indul el.

A jövőben egyre több ilyen lépéssel találkozhatnak majd a felhasználók. Aki nem rendelkezik támogatott hardverrel, jobban járhat, ha inkább a Windows 10 rendszeren marad a következő gépfejlesztésig. Igen ám, de a Microsoft határozottan bejelentette 2023 elején, hogy az operációs rendszer nem igazán kap már fejlesztéseket. Ezt az elmúlt időszakban többször megszegték, ám általában olyan funkciókkal, melyek a Windows 11-re való ugrást készítik elő. Úgy tűnik azonban, hogy 2024-ben is kaphat még friss fejlesztéseket a Windows 10.

Több új funkció is érkezik a Windows 10-hez

Windows 10 zárolt képernyő

Windows 10 zárolási képernyő

Két fejlesztést már észre is vehettek az éles szemű felhasználók a Windows 10 Insider verzióiban. Sőt, a Microsoft maga leplezte le ezeket egy hivatalos, fejlesztői changelogban. Nézzük is a várható újdonságokat, fejlesztéseket:

  • A rendszer mostantól még több beállítást biztosít a szemvezérléshez. Ez olyan felhasználóknak jöhet jól, akik valamilyen oknál fogva nem képesek a megszokott módokon irányítani a rendszert. A korábbi beállítások visszatöltését, mentését is lehetővé teszik a Microsoft szakemberei.
  • A zárolási képernyő is átalakul, az időjárással kapcsolatos felhasználói élményen javítana a Microsoft. Ez sokkal inkább jelzés értékű lehet, hiszen a felhasználói felület már régóta nem változott Windows 10 esetében.
  • Természetesen javító, foltozó frissítésekben sem lesz hiány, közel 20 apróbb hibát javít a rendszer soron következő verziója.

Várhatóan az elkövetkezendő hetekben már debütálhat is a frissítés. Könnyen lehet, hogy a Microsoft az év során több fejlesztéssel is előrukkol, ám így is jelentősen túlteljesítették azt, amit 2023 első hónapjaiban ígértek.

Forrás: PCFórum

Te még töltögetsz? – A jövő a nukleáris akkumulátoré, amit soha nem kell feltölteni

×