A gond csak az, hogy 38.000 forintért senki sem játszik vele a fejlesztőjén kívül – pedig egyébként egész ötletes a játék.

Bódi Dániel

2024.01.15. – A Steam feneketlen tartalomtárában megannyi furcsasággal találkozhat az ember, ha elég mélyre ás, de még egy olyanra, mint a Nothing, nagyon nehezen bukkannánk. Persze nem lehetetlen, de azért mégis komoly erőfeszítésbe telne egy olyan játékot találni, amiben szó szerint semmit sem lehet/kell csinálni.

Ez pedig nem amolyan The Day Before-os mondás; a Nothingban konkrétan az a cél, hogy az ég világon ne csináljunk semmit. Ez a legfőbb cél. Aki a lehető legtovább ül a seggén és a leghatékonyabban bámulja rezzenéstelenül a falat, vagy a szürkés képernyőt, az felkerülhet a digitális „dicsőségtáblára”, mint a legtehetségesebb, legjobb semmittevő. A Pixelatto nevű fejlesztőt dicséri a formabontó ötlet, aki talán csak egyvalamire nem számított, mikor kifizette a Steam 100 dolláros ~ mintegy 38.000 forintos adóját, amit a publikáláshoz szokott elkérni; hogy sokan nem csak rátalálnak a Nothingra, hanem tényleg rá is pörögnek.

Bár kirobbanó sikernek nehezen nevezhető, a Nothing jellegét és hiányzó játékmenetét tekintve mégiscsak meglepő, hogy több százan kattannak rá a szó szerinti semmire. Így hát teljesen jogosan gondolta, hogy a sikerre való tekintettel akár vissza is kereshetné a 38.000 forintját – amit normál esetben csak akkor kapna vissza a Steamtől, ha a játéka átlépi az 1000 dolláros alsó bevételi küszöböt. Mivel ezt egy ingyenes játéknál elég nehéz abszolválni, Pixelatto úgy döntött, hogy a következő, természetesen hasonlóan elborult alkotásáért már pénzt fog kérni.

Így esett hát, hogy a Nothing totál ellentéte, a Something január 12-én egészen pontosan 100 euróért, azaz 38.000 forintért került fel a Valve boltjába.

Ennél drágábban nemigen találni más önálló játékot a platformon, 100 euró fölött általában több játékot tartalmazó csomagokat, vagy full extrás kiadásokat találunk, szóval ezen a téren is kuriózum a Something – ami egyébként sokkal nehezebb, mint elsőre gondolnánk. Mivel a Nothing inverzéről van szó, ezt elindítva tehát (ahogyan a címe is sugallja) megállás nélkül csinálnunk kell valamit – bármit. A ranglétra csúcsára pedig értelemszerűen azok kerülhetnek, akik a lehető legtovább csinálnak valamit.

Grafika nuku, játékmenetet sem igazán találni, az ötlet viszont érdekes. Mégis, hiába a Nothing viszonylagos sikere, a Somethinggel kicsit elszámolta magát a 100, vagy összesen 200 dollár megtérülésében reménykedő Pixelatto, mivel 38.000 forintot senki sem hajlandó perkálni érte – még csak bajtársiasságból sem. Érthetetlen, mert ha egyetlen eurót kérne csak, valószínűleg hamar összejönne a kívánt összeg, vagy még akár több is, így viszont esélytelen, hogy valaha is 1 játékos fölé emelkedik a Something egyidejű játékosszáma (via SteamDB).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezzel a 35 remek játékkal teljesen INGYEN játszhatsz a Steamen

×