A Nintendo 2016-ben mutatta be egykori konzoljának modern változatát. Azóta több gyártó is csatlakozott, a Sony mellett az Atari is ezek közé tartozik.

2024.01.14. -Az Atari 8-bit családja körülbelül 45 évvel ezelőtt, 1979-ben került bemutatásra. Kapásból két modellel jelentkezett a cég, az igazán high-end modell Atari 800 mellett egy olcsóbb alternatíva is a polcokra került az Atari 400 képében. Az elnevezés sem véletlen, a 400 a 4 KB RAM-ra, míg a 800 értelemszerűen 8 KB memóriára utalt. A legtöbb kortársához képest fejlettebb grafikával és hanggal rendelkezett a gépcsalád. A videojátékok is nagy húzóerőnek számítottak akkoriban, sokan a Star Raiders nevet viselő űrszimulátort jelölték ki húzócímként. A többi azóta már történelem, több Atari számítógép is ikonikus státuszba lépett az elmúlt évtizedek során.

Nem idegen a gyártóktól, hogy az egykori konzolokat, számítógépeket új köntösben élesszenek újjá. Így tett a Nintendo is a NES/SNES Mini kütyükkel, de a PlayStation 1-ből is érkezett hasonló változat a közelmúltban. Sőt, házon belül sem kellett sokáig keresgélni, hiszen 2023 nyarán az Atari 2600+ debütált a boltok polcain. Az elv minden esetben hasonló. Az eredeti eszközök kicsinyített másait kapjuk, modern hardverekkel, kimenetekkel, bemenetekkel felvértezve, rengeteg klasszikus játékkal előtöltve. Bizony, ezekben a kütyükben már modern MediaTek processzorok ketyegnek, gyakorlatilag emulációt végeznek a háttérben.

Hamarosan érkezik az Atari THE400 Mini

Atari THE400 Mini

THE400 Mini

2024 márciusának végén debütál majd az Atari „új” konzolja. Az alábbi specifikációkra érdemes számítani:

  • Az összes Atari 8-bites rendszert emulálja, legyen szó a 400-ról, 800 XL-ről vagy épp az 5200-ról
  • A modern HDMI csatlakozónak köszönhetően új monitorokra, tévékre is varázsolhatjuk a képét, ám be kell érni 720P felbontással
  • A játékok terén is megengedő lesz, hiszen kevésbé lesz zárt, mint az eddigi megoldások. Akár USB pendrive-ról is betallózhatják a játékosok a saját ROM-jaikat, így nem csak az előre telepített 25 játékkal kell beérni.
  • 12 keret közül választhatnak a vásárlók, hogy garantáltan a szoba dísze lehessen az Atari 400 Mini

Az angol Amazon felületén már fel is bukkant a kütyü néhány napja. Az árcédula egészen pontosan 100 font, azaz 45 ezer forint. Remek kérdés, hogy hazánkban számíthatunk-e a forgalmazására, ám ez nagy eséllyel csak márciusban derülhet majd ki. Egy azonban biztos, a retró számítógépek rajongói imádni fogják az eszközt.

Forrás: TechSpot

Mi az isten az a „REPÜLŐGÉP ÜZEMMÓD”? – Tényleg lezuhanhat a repülő, ha nem kapcsolod be?

×