Sok játékos egyetért abban, hogy a weapon charm nem csak butaság, de a játékfejlesztők kapzsiságát is kiválóan példázza. Tényleg felesleges?

2024.01.12. – Azt feltételezem, hogy találkoztál már skinekkel a játékokban, szóval nem is térnék ki arra, hogy mennyire fontos elemei a játékoknak. Bár magyarul ez a kifejezés furán hangzik, de a kozmetikai elemek célja nem csak az, hogy egyedibbé tedd a karaktered, de sok online játék alapvető üzleti modellje. Egyes ingyenesen játszható játékok például mikrotranzakciókból szereznek bevételt, melyek elemei legtöbbször karakter-skinek, fegyver-skinek, minták, sapkák, vicces felszereléskinézetek. Ezek között pedig ott van a híres – és egyébként a valóságban is használatos – fegyver-kulcstartó. Na jó, a weapon charm. 

Tudjátok ezek azok a kis vicces kulcstartók, melyeket a fegyverre lehet illeszteni. Nos, sok játékos amúgy úgy véli, hogy ez a legfeleslegesebb holmi a játékokban, és kiválóan mutatja a kiadók kapzsiságát: ezek a mikroztanzakciók legrosszabb formái.

Skinek és egyediség

Tegyük fel, hogy elindítasz valamilyen online lövöldözős játékot, legyen az a Call of Duty vagy a Rainbow Six Siege, vagy akár a Halo Infinite. Ezekben a címekben a karakterek testreszabási lehetőségei elég szélesek, az in-game shopban szép pénzekért vezetünk mindenfélét. Legyen szó a karaktered ruhájáról, fegyvermintájáról, speciális effektekről vagy a már említett weapon charmokról, számtalan lehetőség van. Persze ezek egyike sem szükséges ahhoz, hogy ugyanúgy játszd a játékot, mint bárki más, de szeretünk egyediek lenni. Bár őszintén szólva, ha nem fizetsz eleget, sosem leszel elég egyedi. Például vannak azok a Fortnite mémek, hogy mindenki milyen egyedi, amikor megjelenik egy új ingyenes skin.

Kicsi és értelmetlen?

Bár mindenkinek megvan a saját véleménye a játékfejlesztő cégek üzletpolitikájáról, sokan egyetértenek abban, hogy a kapzsiság legrosszabb példája a weapon charm. Egy Reddit felhasználó, Petting_Zoo_Justice nemrég pont erről írt egy posztot, amiben leírja, hogy weapon charm egy kiváló példa arra, hogy a cégek a pénz érdekében rossz helyre helyezik a hangsúlyt. Egyrészt a létük teljesen felesleges, mert nagyon kicsik, nagyon nehezen láthatók, és te mint játékos főleg nem látod őket játék közben, esetleg csak az ellenfeled. Aki nyilván nem ezt figyeli.

  • „Sokkal jobban szeretném, ha a fejlesztők ezt az időt a jobban kidolgozott skinekre fordítanák” – mondta.

Természetesen nagyon sokan egyetértettek abban, hogy a weapon charm valóban olyan kiegészítő, ami bár vicces tud lenni, pénzért megvenni őket igazán értelmetlen. Arról nem is beszélve, hogy egyes játékokban igen drágák is lehetnek.

  • „Utálom, amikor a játékokban weapon charm van. Nem akarom, hogy valami hülye kulcstartó lengjen a szemem előtt, mikor próbálok lőni” – írta egy játékos.

Persze vannak olyanok, akik szerint minden skin felesleges, mert az FPS nézetű játékokban úgyis mindig csak más látja, hogy hogy nézünk ki. Azokat meg nem igazán érdekli. Persze a kommentelők közt akadnak olyanok is, akik szerint nem is érdekesek a charmok. A jó hír persze az, hogy senki nem kényszerít minket arra, hogy megvegyük a charmokat, sőt egy rakás charmot ingyen adnak a fejlesztők.

Szerény véleményem szerint semmi baj nincs a kiegészítőkkel egészen addig, amíg nem befolyásolják a játékmenetet. Ami pedig a kapzsiságot illeti, mindenki arra költi a pénzét az in-game shopban, amire szeretné. A weapon charmok pedig olyan kis kiegészítők lehetnek, melyekkel akár tisztelegni tudunk egy-egy esport csapat előtt, vagy ahogy fenti is látható: egy ott lógó kacsa igen vicces tud lenni. Te mit gondolsz a weapon charmokról?

Ezt láttad?

Ez a 12 játék izzasztotta meg a legkeményebben a PC-ket 2023-ban

×