Tech/Tudomány

Itt az „okos macskaajtó”, ami megválogatja, mi jöhet be a házba

2024.01.11. – A CES 2024 igazán nagyszabásúra sikeredett. Temérdek érdekes és forradalmi technológiai vívmányt mutattak be. Ott van például a Sony új szemüvege, ami első ránézésre olyan, mint egy szürke PSVR2. Közben viszont közel sem játékra szánják, hanem térbeli tervezéshez. Olyan mérnököknek, vagy művészeknek ajánlják, akik 3D-ben terveznek, vagy készítenek tartalmat. Az új szemüveg lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben, térben lássák át a munkájukat. Aztán ott van a Skyted zajszűrő maszkja, amit szintén a CES 2024-en mutattak be. A fejlesztők úgy gondolják, hogy az új vívmány forradalmasítja majd a bizalmas kommunikációt publikus térben. A maszk megszűr szinte minden zajt, amit a maszkon belül ejtünk, akár üvöltözhetünk is egy könyvtárban, az nem fog zavarni senkit. A lényeg tehát, hogy egy halom érdekes újdonság indult útjára a CES expón. Ám ezek mellett a hasznos kütyük mellett „érdekes” újdonságokról is lerántották a leplet. Ilyen például egy újfajta macskaajtó, ami megszűri, hogy mit enged be a házba.

Hiánypótló újdonság?

A macskát tartók biztosan találkoztak már olyan élethelyzettel, amikor valami nem várt objektum bukkant fel a nappali kellős közepén. Kedvenceink ugyanis amikor a szabadban lófrálnak, előfordul, hogy találnak bizonyos dolgokat. Sőt, a macskák szeretnek egerészni, a zsákmányukat pedig sokszor hazaviszik. Nincs is annál kellemetlenebb, amikor egy hosszú munkanap után egy döglött egeret találunk a szőnyegen. Cicánk természetesen büszke magára, de mi meg szórakozhatunk a szőnyegtisztítással. Nos, ez a probléma a múlté, hála az okos macskaajtónak.

Az AI-program munka közben

A csapóajtó külső oldalán egy kamera dolgozik, ami állandóan figyeli, hogy kedvencünk mit szeretne behozni magával. Ha a kamera csak egy macskát lát, feloldja a zárat és beengedi az állatot. Azonban, ha az ajtón lévő kamera mást is megfigyel, mondjuk egy döglött egeret macskánk szájában, lezárja az ajtót és nem enged be semmit. A Flappie kiemelte, az induló startup számos különböző típusú macskát és zsákmányt vizsgált különféle fényviszonyok mellett. Így hozták létre a mesterséges intelligencia-meghajtású érzékelő rendszert. Az észlelőrendszer az esetek több mint 90 százalékában pontos, ami azt jelenti, hogy azért van esély arra is, hogy egy okos macska átveri a rendszert. Persze csak csekély!

Az „okosajtó” 400 dolláros (majd’ 140 ezer forint) bevezető áron először Svájcban és Németországban lesz kapható.

Ezt olvastad már?

Cloud

Korábbi cikkek

Megjelent egy remek Csillagkapu-játék a Steamen, amit ingyen kipróbálhatsz

Bódi Dániel 2024.02.04. - Hiába adja magát a Csillagkapu hatalmas univerzuma, a játékfejlesztők nem különösebben…

23 perc telt el azóta...

Ezzel a Warzone fegyverrel apríts a Season 1 utolsó napjaiban

2024.02.04. - A Warzone és Modern Warfare III második közös szezonja február 7-én érkezik a…

2 óra telt el azóta...

Mostantól gyerekjáték lesz feltelepíteni a Windows nyílt forrású klónját

2024.02.04. - A ReactOS egy nyílt forrású projekt, melynek célja, hogy egy mikrokernel alapú, a Windows NT, Windows 2000 és  XP alkalmazásaival és drivereivel kompatibilis operációs…

2 óra telt el azóta...

Korábban jöhet a legígéretesebb Star Wars-játék valaha, mint gondolnád

Bódi Dániel 2023.02.04. - A Star Wars Outlaws nem csak az utóbbi, hanem úgy en…

2 óra telt el azóta...

Majdnem kivették a Counter-Strike 2 alap funkcióját a fejlesztés során

2024.02.04. - A 2023-as év hatalmas vízválasztó volt a Counter-Strike széria életében. A CS:GO 2012-es…

2 óra telt el azóta...

Tényleg teljesen hangtalan Nvidia kártyával készül az egyik gyártó

2024.02.04. - Az Nvidia mostanra végzett a januári kiszórással. Az elmúlt időszakban megérkezett az RTX…

3 óra telt el azóta...