Az AYANEO már a Valve előtt is kitaposta a handheld PC-k útját. Úgy tűnik, hogy a SteamOS egyre több külsős eszközön is felbukkanhat majd.

2024.01.10. – Az vitathatatlan, hogy a Steam Deck indította el a kézikonzol PC-k legújabb reneszánszát. A Valve előtt azonban már voltak olyan cégek, akik hasonló termékekkel próbálkoztak. Ezek közül több szinten is kiemelkedik az AYANEO csapata, amely 2024-re rengeteg kialakítású és árcédulájú termékkel rendelkeznek a piacon. Ezek közé tartozik az AYANEO Next készülék is, az alábbi specifikációkkal:

  • AMD Ryzen 7 5825U processzor, 16 GB memóriával kiegészülve
  • Hall effect joystickok és ravaszok, melyeket papíron nem érint a „drifting” jelenség
  • 7 inch átmérőjű, IPS kijelző
  • Akár 2 TB-os, NVMe SSD tárhely
  • Ujjlenyomat-olvasó
  • Wi-Fi 6 képességek a gondtalan, vezeték nélküli játékélmény érdekében
  • Cserélhető joystick sapkák

Ezek papíron remekül hangzanak, ám ez idáig két ok miatt is sokan inkább ejtették a vásárlást. Egyrészt 1300 dolláros árcédulájával nem tartozott az elérhető modellek közé, másrészt pedig az operációs rendszert sem kedvelték sokan. Az AYANEO némileg átalakított Windows 11 rendszerrel vértezte fel a kütyüt, sokan azonban jobban preferáltak volna valamilyen Linux alapú rendszert. Úgy tűnik, hogy a cég most két legyet ütne egy csapásra.

SteamOS rendszerrel érkezik az AyaNeo Next Lite

A cég január 10-én hintette el, hogy egy olcsóbb változat érkezik a NEXT-ből. Papíron a legtöbb specifikáció egyezni fog, azaz marad a 800p, 7 inch kijelző, az AMD processzor és a 47 Wh akkumulátor is. Előfordulhat, hogy a tárhely kicsit megnyirbálásra kerülhet. Két dolgot azonban biztosra lehet venni: az új kütyü jóval barátságosabb árcédulát kap, mint az elődje, illetve az operációs rendszer a Valve féle SteamOS lesz majd. Ennek köszönhetően a felhasználók egy egységes, kézikonzolra tervezett felületet kapnak, mindezt linuxos alapokon. Ezzel pedig bizony még a cég is spórol, hiszen így nem kell kifizetniük a Windows licenceket. A hivatalos leleplezést január 12-re, péntekre várhatják a rajongók.

Forrás: Videocardz 

Kőkemény! – „Zseberőgép” lesz az MSI kézi konzolja

×