Gaming

Hiába brutálisan látványos a Helldivers II, a gépigénye igen szerény

Bódi Dániel

2024.01.10. – Manapság, amikor az újonnan érkező nagyobb PC-s játékok egy nem elhanyagolható hányada egyre komolyabb, az átlagosnál kicsit drágább vasakat követelnek már a minimum szint eléréséhez is, érdemes megállnunk az olyan anomáliák láttán, mint amilyen a hamarosan megjelenő Suicide Squad, vagy mint a február 8-án érkező Helldivers II, melyek nem csak más címekhez, de még önmagukhoz képest is meglepően baráti gépigénnyel próbálnak közelebbi barátságot kötni a játékosokkal.

Persze, a hardveres követelmények emelkedése egy teljesen természetes folyamat, elvégre furcsa is lenne, ha még mindig Pentium III-as és 1 GB RAM-os PC-ken játszanánk, ugyanakkor a brutális videokártya árak mellett nem mindenkinek van évente-kétévente elfekvőben 500-600 ezer forintja gépet újítani. Játszani meg nyilván szeret az ember, szóval öröm, amikor néhány fejlesztő a helyzetet felismerve nem csak beszél róla, hanem valóban nagy figyelmet szentel az optimalizációra…

… Ez pedig egy fontos, bár nem minden fejlesztő által ismert szó: optimalizálás, amihez Arrowhead Game Studios szakijai egészen biztosan konyítanak. Más magyarázat nincs arra, hogy miként tud a Helldivers II egyszerre fenomenálisan festeni és feltűnően baráti szinten tartani a gépigényt. A minimumhoz bőven elég 8 GB RAM és egy GTX 1050 Ti, de az ajánlott sem vészes, ott 16 GB RAM-nál és egy RTX 2060-nál húzták meg a felső határt. Persze, ha magasabb beállításokkal, úgy látványvilággal irtanánk a szörnyeket, akkor jó, ha van a kéznél egy RTX 3070, szerencsésebb esetben egy RTX 4070 Ti.

Csillagközi Invázió rajongóknak KÖ-TE-LE-ZŐ!

Legalábbis az alapkoncepcióját onnan leste; egy bolygónyi bogárra hajazó undormányt kell jó sok rakásra lőnünk, miközben a négyfős csapatunkkal mindenféle feladatot kell teljesítsünk. A stratégia és a taktikusság viszont kulcsfontosságú, ha a csapat nem dolgozik össze, akkor hamar legyűrnek az idegen lények hordái – vagy ha nem ők, akkor majd a saját társaink, itt ugyanis kikapcsolhatatlan és állandó veszélyforrás a frendly fire. A pompázatos látványért pedig nyilván az Unreal Engine a felelős.

Aki nyitott a kooperatív akciókra, és imádja az Alien és a Starship Troopers filmeket, az mindenképp vessen majd rá néhány pillantást. A Helldivers II mellett szólhat még az árazása is, amiért sem PC-n, sem pedig PS5-ön nem kérnek többen 13.990 forintot. A legjobb pedig, hogy cross-play támogatással jön, azaz a konzolos és a PC-s kollégák együtt is onthatják a bogárvért. Ez fontos, mert a Helldivers II csak PC-re és PS5-re jelenik meg február 8-án.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

13 perc telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

28 perc telt el azóta...

Ezt az ingyen játékot neked szánják, ha szereted az agyad is használni játék közben

Bódi Dániel 2024.02.01. - Az egyedi, művészi és a kifejezetten intelligens játékok kedvelői, akik nem…

49 perc telt el azóta...

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

2 óra telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

2 óra telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

3 óra telt el azóta...