2023 egyik legjobb játékának, a Slay the Princess fejlesztői üzenik: nyugodtan torrentezd le a játékot, nem fognak haragudni, ha később fizetsz.

Bódi Dániel

2024.01.10. – Az orosz-ukrán háború nyomán volt már rá példa, hogy egy fejlesztőcsapat a saját játékának lekalózkodására szólít, az viszont mégiscsak furcsa, amikor egy frissen megjelent, egészen kiemelkedő kritikákat kapott játékremek mögött álló stúdió kéri ugyanezt – látszólag minden ok nélkül.

Amíg az orosz alkotóknak más választás híján jutott sorsul a torrent (minden nyugati értékesítési lehetőségtől elvágták őket), addig a Black Tabby Games puszta jófejségből „buzdít” a 2023. októberében megjelent Slay the Princess játékuk így már nem is annyira illegális letöltésre. Nem mintha tehetnének mást, hiszen, akit érdekel a program, de torrentről fogyaszt tartalmat, az így is, úgy is ezt a lehetőséget fogja választani – ezért a fejlesztők inkább elébe mentek a dolognak, és a hivatalos felületeiken feketén-fehéren leírták,

hogy akinek nincsen pénze megvenni a 2023 egyik legjobb játékának tartott Slay the Princesst, de kíváncsi rá, az ahelyett, hogy játékmenet-végigjátszás videókat, vagy streameket nézne róla, inkább szerezze be ingyen valamelyik torrentoldalról. Aztán, ha tetszett az élmény, akkor később, amikor lesz rá keret egy vásárlással támogassák a csapatot.

Itt azért hozzá kell tenni, hogy a Slay the Princesst nem aranyáron, tizen-huszonezer forintokban mérik. A Steamen jelenleg úgy, hogy semmilyen akcióban nincs 17,49 euróba, azaz kb. 6600 forintba kerül. Az a játékos, aki egy teljesen új megjelenésű játékért ennyit nem tud kifizetni, annak valószínűleg kisebb problémái is nagyobbak annál, minthogy egy-egy kalózkópiával kit és milyen mértékben károsít meg – lévén az interaktív szórakozásra csak ilyen formában van lehetősége. Na meg ott vannak azok a fiatal gamerek is, akik saját kereset híján ha akarnák sem tudnák beszerezni.

A Black Tabby Games elsősorban hozzájuk intézett kedves gesztusa ez, amivel nagy eséllyel szimpátiát kelthet azokban a játékosokban, akik nyitottak az olyan nem hétköznapi történetekre és játékokra, mint amit ők szállítottak Slay the Princess címen, de anyagi helyzetüktől fogva majd csak később, esetleg egy leárazás során tudnának benevezni rá – de kimaradni sem szeretnének.

Ez utóbbi nem a FOMO (fear of missing out) miatt, sokkal inkább a narratív játék jellege miatt fontos tényező; a Slay the Princess ugyanis egy olyan vizuális, döntés alapú történet-orientált kalandjáték, ami a klasszikus lapozgatós, kaland és kockázat könyveket konvertálja át a digitális térbe azzal a csavarral, hogy itt nem egy szerteágazó kazamatát kell bejárnunk és túlélnünk, hanem egy tömlöcbe vetett hercegnővel kell beszélgetnünk – akit az eredeti küldetésünk szerint meg kellene ölnünk. Mindeközben a Slay the Princess a videojátékos jellege miatt nincs oldalszámhoz kötve, azaz a lapozós formátumnál jelentősen szerteágazóbbak a választási lehetőségeink, melyek többféle következménnyel, úgy meglepő befejezéssel járhatnak.

Szóval, ha szereted a beszélgetős kalandjátékokat, az izgalmas, közel sem hétköznapi sztorikat, na meg a sötét fordulatokkal teli horrort, akkor mindenképp érdemes ránézned a Slay the Princessre. Ha szeretnéd előbb kipróbálni, akkor töltsd le nyugodtan torrenttel, de utána ne felejtsd el támogatni a fejlesztőket a Steamen.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Tudod-e, mit jelent a Z a Dragon Ball Z-ben? – Nem, nem Zedet

×