Az elmúlt években teljesen újjáéledt a kézikonzol kategória. Valójában nem is konzolokról beszélhetünk, hanem teljes értékű gépekről.

2024.01.06. – A Steam Deck megjelenése több szempontból is kiemelendő. Bár a Valve hordozható, handheld formába öntött PC-je előtt is létezett hasonló megoldások, ezek vagy nagyon gyengék vagy méregdrágák voltak. A Valve az AMD-vel szorosan együttműködve fejlesztette ki a Zen 2 és RDNA 2 architektúrára épülő chipet. Ennek és a kifejezetten alacsony árrésnek köszönhetően már 150 ezer forint környékén hozzá lehet jutni a Valve kütyüjéhez. A többi óriáscég is látott ebben potenciált, kiemelhetjük az ASUS ROG Ally-t, az AYANEO eszközeit vagy a Lenovo Legion Go-t.

Ezekben az eszközökben egy valami közös. Az Asus, a Lenovo és az AYANEO is az AMD chipjeit preferálja. Nem véletlen, hiszen az Intel ez idáig nem rendelkezett olyan megoldással, mely kellő erővel szolgált volna a játékok számára, miközben a fogyasztása és hőtermelése is barátságos maradhatott. Úgy tűnik azonban, hogy ez hamarosan megváltozhat, egy igazi nagyágyú szállna be a többiek mellé 2024 első felében. Erre már korábban is utaltak jelek, ám január ötödikén már konkrét specifikációk is kiszivárogtak.

Az MSI az Intel oldalán szállna harcba a handheld piacon

Az MSI nemrégiben sejtelmes képeket töltött fel a közösségi oldalaira. Az éles szemű felhasználók már akkor is úgy gondolták, hogy egy hordozható számítógépről ránthatja le a cég a leplet. Az MSI kínai weboldala azonban idő előtt élesedett, melynek köszönhetően hamar fény derült néhány izgalmas részletre. Az alábbi információkat gyakorlatilag hivatalosnak tekinthetjük, hiszen az MSI oldaláról származnak:

  • Az MSI új eszköze a CLAW nevet viseli majd magán
  • Az Intel legújabb, Meteor Lake architektúrájára épül majd a Claw, így igazi különlegesség lehet kategórián belül egy ideig, hiszen ez az első ilyen készülék
  • A kiszivárgott Geekbench mérések alapján lesz olyan változata, mely az Intel Core 7 Ultra 115H (16 mag, 22 szál) processzora épül majd, 32 GB memóriával és 8 Xe magos iGPU-val karöltve

Az MSI a CES 2024 eseményen ránthatja le a leplet az eszközről, ahol kiderülhet annak mérete, árazása és a többi, izgalmas specifikáció. Az sem biztos, hogy csak egy változat érkezik. Sokan reménykednek az OLED kijelzőben, főleg, hogy a Valve is meglépte a váltást nem olyan rég. Szintén remek kérdés lehet, hogy az Intel mit tud ebben a kategóriában, ahol már évek óta az AMD uralkodik. Remélhetőleg erre is választ kapunk a bemutatón.

Forrás: Videocardz

AMD Ryzen 7 7800X3D vs. Intel i9-14900K – Melyiket vegyük játékra?

 

×