Fantasztikus dolgokra képesek az igazán nagy rajongók. Ezúttal egy régi Tomb Raider címbe leheltek új életet a Unity Engine-nek köszönhetően.

2024.01.04. – Ha szereted a kalandjátékokat, akkor biztosan hallottál már Lara Croft nevéről. A Tomb Raider játéksorozat hősnője igazi ikonná vált az elmúlt majd’ 30 évben, történetét pedig többször is megfilmesítették. Az első Tomb Raider játékot 1996-ban dobta piacra a Core Design. Formabontónak számított, hiszen akkoriban javarészt férfi akcióhősökkel készítettek játékokat és filmeket, ezért is volt nagy meglepetés a Tomb Raider. Egyébként eredetileg Croft is férfi volt, ám a fejlesztés során Toby Gard úgy döntött, más irányba tereli a karaktert. Így született meg Lara, a többi pedig történelem…

tomb

Utóélet

Az első játék szinte azonnal hatalmas sikert aratott a PC-s berkeken belül, később pedig PlayStationre is átportolták a címet. Toby Gard, a karakter megteremtője azonban elhagyta a Core Designt, ugyanis az Eidos Interactive és csapata szexszimbólumot akart csinálni hősnőjéből. Ebben ő nem szeretett volna részt venni, így hátat fordított a projektnek. A testhez simuló ruhában kalandozó, két pisztollyal hadonászó Lara viszont megállíthatatlanul tört előre. A szériát rebootolták 2013-ban a „Tomb Raiderrel”. Az immáron túlélő-akció is elnyerte a rajongók és a kritikusok tetszését is, az új irány is trilógiává bővült. Lara Croftot a moziban is láthattuk már, először Angelina Jolie alakításában, később pedig Alicia Vikander is a karakter bőrébe bújt. Előbbi a régi időket, utóbbi az új érát idézte.

A sötétség angyala

A Tomb Raider: The Angel of Darkness eredetileg 2003-ban jelent meg, s mind a mai napig az egyik legrosszabb epizódnak tartják. A kameramozgás rettenetes volt, a harcrendszer is döcögött, hemzsegtek a megjelenéskor a bugok és úgy összességében az irányítás sem volt kielégítő. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a készítője úgy döntött, új életet lehel bele. Unity Engine-nel már el is készítettek egy ingyenesen letölthető pre-alpha demót, ami tökéletesen modellezi, milyen is lehetett volna ez a játék, ha „jól” készítik el.

 

Az egész projekt szépséghibája, hogy már hosszú ideje inaktív a készítő, így valószínűleg ezen a ponton meg is akadt a fejlesztés. Őszintén meg lennék lepve, ha kiderülne, a háttérben még folytak a fejlesztések és egyszer csak megjelenne a teljes remake. Mivel nem kerül semmibe a letöltés, érdemes lehet belekukkantani.

Ezt olvastad már?

Kihalt a split-screen? Egy frászt – itt a 10 legjobb, amit ki kell próbálnod

×