Egy egészen remek utalással adóznak a GTA: San Andreas karakterének ízlése előtt a CDPR fejlesztői a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty-ben.

Bódi Dániel

2024.01.04. – A Cyberpunk 2077 már a megjelenésekor egy gigantikus játék volt, csak nehezen lehetett rálelni a megannyi hibája alatt. Három évvel később azonban már mint a valaha készült egyik legjobb nyílt világú akció-RPG tetszeleg – hála a CD Projekt RED valóban elhivatott fejlesztőinek, akik a teljesen jogos kritikák ellenére sem hagytak fel a játék kikupálásával.

Így pedig már mindenki nagyobb lelkesedéssel vág Night City koszos utcáinak felfedezésének, ami néhol egészen érdekes és megmosolyogtató meglepetéseket tartogat a játékosok számára. Megannyi utalás, vendégszereplés, geg, poén, paródia, easter egg és direkt utalás színesíti a Cyberpunk világát, amihez bizony különösen sokat adott hozzá a javítómunka miatt kissé megkésett, de legalább egészen nagyszerűre sikeredett kiegészítő, a Phantom Liberty is.

Mindent lelőni igen gonosz dolog volna, hisz azzal elvész a felfedezés öröme, ugyanakkor akad egy-két nem annyira elrejtett, de a cselekmény izgalmai közepette könnyen elvesző utalás egy másik, egyik legjobbnak tartott nyílt világú akciójátékra, a legendás GTA: San Andreasra. CJ és bandája előtt tisztelgő easter eggeket már az alapjátékban is találhattunk;

  • a város Santo Domingo negyedében például meglátogathatjuk a Rockstar kultjátékának ikonikus helyszínét, a Groove Streetet,
  • illetve a Capitan Caliente étterem menüjén is találhatunk érdekes ételeket, aminek Big Smoke egészen biztosan díjazna.

Ehhez tesz hozzá egy újabbat a Phantom Liberty, ami történetének kezdetén kiszúrhattak a szemfülesek egy újabb San Andreas utalást. Ugyebár, a sztorit egy telefonhívással hozhatjuk mozgásba, és mivel a beszélgetés mondhatni kulcsfontosságú, sokan nem vették észre a nyilvános telefonba karcolt számokat – vagy, ha mégis, akkor  a nagy izgalmak közepette nem tulajdonítottak túl sok jelentőséget. Viszont, ha közelebbről is megnézzük, illetve adunk magunknak egy gondolkodásnyi percet, akkor már leeshet a tantusz:

„Két 9-es, egy 9-es nagy, egy 6-os extra mártogatóssal, egy 7-es, két 45-ös, egy sajtos, és egy nagy üdítő.”

– valahogy így az emlékezetes korai jelenetben, amikor CJ, Sweet, Ryder és Big Smoke beugrottak San Andreas egyik Cluckin’ Bell gyorséttermébe kajálni egy jót, majd Smoke nekiáll sorolni, hogy mikkel szeretné bevinni a havi kalóriamennyiséget egy fél óra alatt. Egészen pontosan ezt a rendelést láthatjuk a telefonba karcolva.

De egészen biztos, hogy még egy csomó másik elrejtett utalást is találhatunk a Cyberpunkban, amire most már tényleg bárki bátran fejest ugorhat, valóban egy nagyszerű szórakozássá érett az elmúlt néhány esztendőben. Aztán ki tudja, lehet a GTA VI-ban majd Cyberpunk 2077 utalásokra fogunk bukkanni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A férfiak miért szeretnek női karaktereket irányítani a játékokban?

×